Külföld

ENSZ: új testület az emberi jogokért

admin
admin

2006. 03. 16. 07:31

Noha az Egyesült Államok ellenezte, az ENSZ tagországai óriási többséggel megszavazták szerdán egy új, a remények szerint az eddiginél hatékonyabb emberi jogi testület létrehozását.

A 170 tagország által jóváhagyott új állandó testület, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a világszervezetnek a svájci Genfben időszakosan összeülő Emberi Jogi Bizottságát hivatott felváltani. Négy tagállam – az Egyesült Államokon kívül Izrael, a Marshall-szigetek és Palau szigetállam – szavazott nemmel, három tagország – Fehéroroszország, Irán és Venezuela – tartózkodott. A négy módosító javaslatot előterjesztő Kuba igennel voksolt, jóllehet egy sor fenntartást fogalmazott meg és a Nyugat kreációjának nevezte a tanácsot.

Noha az Emberi Jogi Tanács létrehozását az Egyesült Államok nem szavazta meg, Washington jelezte, hogy anyagilag támogatni fogja a testületet és részt kíván venni annak munkájában. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette: az Egyesült Államok együttműködik más tagországokkal annak érdekében, hogy a tanács “a lehető legerősebb és leghatékonyabb legyen”.

Washington nem mindenkinek adott volna tagságot

Amerika azért ellenezte a hónapokig tartó, szívós tárgyalások eredményeként létrejött tanács felállítását, mert ennél hatékonyabb szervezetet akart, olyat, amelyben nem szerezhetnek tagságot a szerinte megrögzött jogtipró államok, mint Kuba, Szudán, Mianmar vagy Zimbabwe.

Kofi Annan főtitkár egy éve javasolta, hogy cseréljék le az ENSZ sokat bírált és erősen átpolitizált Emberi Jogi Bizottságát, amelyben a leginkább jogsértő államok arra használhatták fel a tagságot, hogy megvédjék egymást az elmarasztaló határozatoktól. A közgyűlés elnöke, Jan Eliasson, a tanács létrehozásáról intézkedő határozat “atyja” szerint a határozat nem elégít ki teljes mértékben minden tagországot, de megerősíti az emberi jogokat és az eddiginél szigorúbb feltételeket szab a tagságnak az emberi jogi szervezetben.

A szerdán elfogadott határozat értelmében június 16-án szűnik meg a genfi bizottság, az új testület pedig június 19-én tartja első ülését. A genfi Emberi Jogi Bizottságtól eltérően az Emberi Jogi Tanács egész évben működik, évente háromszor pedig többhetes ülést tart. Az 53 tagú bizottságtól eltérően a tanácsban csak 47 országnak lesz hely.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.