Nagyvilág

Megadták magukat a palesztin elítéltek

Megadta magát Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) nevű radikális szervezet vezetője társaival együtt az izraeli hadsereg által ostromlott jerikói börtönben – jelentették kedd este izraeli és arab tévécsatornák.

Az izraeli hadsereg szóvivője Tel-Avivban megerősítette, hogy Szaadat, a Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter elleni merénylet kitervelője és öt keresett társa megadta magát. Az izraeliek fogságában van az NFPF több más vezetője is. Nem sokkal később Jair Naveh tábornok, az izraeli középső katonai körzet parancsnoka sajtóértekezleten hivatalosan is bejelentette, hogy a jerikói börtön elleni hadművelet “sikeresen befejeződött. Rehavam Zeévi miniszter gyilkosai megadták magukat”.

Helyszíni beszámolók szerint Szaadattal együtt több tucat palesztin vonult ki feltartott kézzel a tíz órán át ostromlott fegyintézetből, köztük Fuád Subaki, a Mahmúd Abbász vezette Fatah párt egyik tisztségviselője. A foglyokat hangszórókon keresztül felszólították arra, hogy vegyék le ruháikat.

A hivatalos izraeli bejelentéssel csaknem egy időben mintegy 15 ezer palesztin vonult az utcára Gáza városában a jerikói börtön elleni izraeli rajtaütés miatt tiltakozva. A tömeg, amelynek élén több tucat fegyveres halad a levegőbe lövöldözve, a palesztin parlament gázai épülete felé tart.

Az izraeliek azért ütöttek rajta a jerikói börtönön, mert úgy értesültek, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli miniszter ellen 2001-ben elkövetett merényletért felelős személyek, köztük a januárban parlamenti képviselővé választott Szaadat szabadon engedésére készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik