Nagyvilág

Újabb összecsapások Párizsban

Jacques Chirac francia elnök feltétlen támogatásáról biztosította kormányát az első munkavállalási szerződésről (CPE) szóló törvény végrehajtásában. Eközben újabb összecsapások voltak Párizsban rendőrök és a törvény visszavonását követelő diákok között.

Természetes, hogy teljesen és feltétel nélkül támogatom a francia kormányt az első munkavállalási szerződésről szóló törvényt illetően – jelentette ki Chirac a francia-német kormányülés után Berlinben. A népszerűségi listákon az elmúlt napokban 11 pontot vesztett Dominique de Villepin miniszterelnök a törvény bevezetése ellen több napja tartó tüntetéshullám miatt nem kísérte el az államfőt a német fővárosba, s a francia nemzetgyűlésben ismételten kizárta annak lehetőségét, hogy a CPE-t visszavonná a kormány.

Az első munkaszerződésről szóló törvény a 26 éven aluliakra vonatkozik, és jogot ad a munkaadóknak arra, hogy az első két évben indoklás nélkül felmondjanak a fiatal munkavállalóknak. A kormány ezzel a törvénnyel kívánja a munkaerőpiacot rugalmasabbá tenni, s így a fiatalok 23 százalékát érintő munkanélküliséget csökkenteni.

Gimnáziumokban is tiltakoznak

A szakszervezetek és diákszervezetek által meghirdetett tiltakozó megmozdulásokhoz eddig a 84 francia egyetemből ötven csatlakozott, ahol részben vagy teljesen szünetel az oktatás. Öt egyetem rektora támogatva az egyetemisták megmozdulását szintén a törvény visszavonását kérte a kormánytól. A tüntetéshullám kedden a gimnáziumokban is megindult, ahol gyűléseket szervezetek a tiltakozók.

A délután folyamán ismét összecsapások voltak Párizsban rendőrök és a négy napja zárva tartó Sorbonne egyetem közelében tüntető több száz diák között. Az 1968-as diáklázadás központjának számító Latin negyedben ötezren követelték a törvény visszavonását. Az összecsapásokra akkor került sor, amikor néhány tüntető üvegekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták szét a rendbontókat.

Ellenzéki szocialista képviselők a nap folyamán az alkotmánybírósághoz fordultak a parlament által a múlt héten elfogadott törvény hatályon kívül helyezését kérve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik