Nagyvilág

Izrael ragaszkodik Abbászhoz

Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő kijelentette, szeretné, ha Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke továbbra is a posztján maradna.

Remélem, hogy nem fog lemondani – jelentette ki Olmert pártja, a Kadima ülése után, és megerősítette, hogy az izraeli kormány mindent elkövet, hogy folytathassa a palesztinokkal megkezdett békefolyamatot. A január 25-én rendezett palesztin törvényhozási választásokat a radikális Hamasz-szervezet nyerte meg. Olmert leszögezte: „nem félünk a Hamasztól, amely nem veszélyezteti létünket. Tény, hogy kemény ellenfél, de fel tudjuk vele venni a harcot, és ha kell, le is győzzük.”

Az izraeli ügyvezető kormányfő kategorikusan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint lemondana posztjáról, ha a Hamasz akadályozná a megbékélés ügyének előrevitelét.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egy magas rangú, névtelenséget kérő illetékese korábban már jelezte: az izraeli kormány nem tekinti „játékon kívülinek” Abbászt, aki ugyancsak leszögezte: akkor sem tervezi lemondását, ha a Hamasz kormányzása idején nem sikerül folytatnia a béketárgyalásokat Izraellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik