Nagyvilág

Kormányt alakíthat a Hamasz

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden kora este hivatalosan felkérte Iszmáil Haníjét, a választásokon győztes Hamász mozgalom egyik vezetőjét az új palesztin kormány megalakítására - közölték hivatalos forrásból.

Az elnök a Palesztin Hatóság gázai főhadiszállásán adta át a megbízólevelet a radikális mozgalom 43 éves vezetőjének, aki a Hamász első miniszterelnöke lesz, amióta 1994-ben a Gázai övezetben és Ciszjordániában létrejött a Palesztin Hatóság.

Az Abu Abed néven is ismert 43 éves Haníje hivatalos miniszterelnök-jelöltté válását vasárnap Gázában jelentette be a Hamász. A jelölt a radikális szervezet politikai bizottságának tagja, ő vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamenti választásokon.

Korábban Ahmed Jaszin sejknek, a Hamász alapítójának és szellemi vezetőjének “jobbkezeként” tartották számon. Ismerői nyugodt emberként, pragmatikus politikusként és a palesztin egység híveként írják le Haníjét. A politikus nagyon népszerű a Hamász soraiban, és jó kapcsolatokat ápol más palesztin szervezetek vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik