Nagyvilág

Kokajoghurt Peruból?

A kokain nyersanyagával készült joghurtot kínál egy ideje a limai piacon a perui Maria Quiroz asszony, s a terméke iránti nagy kereslet arra ösztönözte, hogy bővítse üzletét.

A szent koka levelet, amely az ital csodálatos összetevője, az Andokban élő indiánok évezredek óta használják energizáló tulajdonságai miatt. A nő erőfeszítései abba az új perui irányzatba illeszkednek, amelyek a koka levél energiaitalokban és egészséges élelmiszerekben történő felhasználása révén, szélesebb, legális piacot akarnak nyitni, szétválasztva ezáltal a koka termelését a kábitószer-kereskedelemtől. Peru a világ második legnagyobb kokain termelője Kolumbia után.

Sokáig démonizáltuk a kokát Peruban, és elfeledkeztünk a koka egészséges értékeiről, arról, hogy mennyire gazdag proteinekben és ásványi anyagokban – állította Quiroz a piaci standjánál. Tavaly két új koka italt is piaca dobtak Peruban, s ezeket exportálni is akarják.

Közben a perui politikusok törvényesen is engedélyezni szeretnék a koka termelését és egészséges termékként propagálni a zöld levelet. A legális piac kialakítását erőteljesen támogatják a kokatermesztők ezrei is, akik már több alkalommal tüntetéseken tiltakoztak Limában a kokatermés elpusztítása ellen.

A termesztők szerint a kokájuknak csak a fele jut a kábitószer-forgalmazóknak, nem pedig a 90 százaléka, ahogy azt a kormány állítja. Egyes orvosi kutatások szerint a koka több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és több proteint, mint a hús.

Az indiánok ezrei az állóképességük fokozására és éhségük csillapítására használják. A peruiak egyébként hagyományosan teában isszák az emésztés elősegítésére, valamint gyógyszerként a nagy magasság okozta rosszullét ellen.

A limai központú Kokka Royal Food, amelyet spanyol és perui befektetők hoztak létre 300 ezer dollár induló tőkével, az egyike annak a két vállalatnak, amelyek a legális koka nagy részét szeretnék készíteni. Egy ideje már árusítják Peruban a K-Drink nevű jeges teájukat, amelyet “isteni energiának” hívnak. A Coca-Cola világcég már használt egy koka kivonatot az italához, de a kokaint termelő alkaloidát kivonták belőle több mint 100 évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik