Külföld

Tízezer muzulmán tüntetett Londonban

admin
admin

2006. 02. 18. 18:38

Több mint tízezer muzulmán tüntetett London belvárosában, hogy így tiltakozzon a Mohamed prófétáról készített és a nyugati sajtóban megjelent karikatúrák ellen.

Nagy-Britannia minden tájáról érkeztek résztvevők a londoni Trafalgar térre meghirdetett demonstrációra, amely délután a Hyde Parkban folytatódott. A tömegben “Szólásszabadság = közönséges sértések” és “Hogy merészelik megsérteni a szent Mohamed prófétát?” feliratú táblákat emeltek a magasba.

“Ez a hatalmas tüntetés világosan jelzi, hogy a muzulmánok készek meghallani és válaszolni a bírálatra, nem maradunk csendben a szólásszabadság nevében elkövetett közönséges sértések hallatán” – mondta az egyik résztvevő.

A tüntetést szervező muzulmán szervezet, a Muzulmán Akció Bizottság (MAC) egyik vezetője jelezte, haragjuk kifejezése mellett civilizált párbeszédre kívánják felszólítani a világ közösségét.

Az arab és muzulmán világban óriási felháborodást váltottak ki azok a karikatúrák, amelyek a Jyllands-Posten című dán politikai napilapban 2005. szeptember 30-án jelentek meg Mohamed arcai címen. A szatirikus rajzokat a Magazinet norvég újság január 10-én, majd az ügy miatt kirobbant, világméretűvé szélesedett botrány nyomán az európai – főleg nyugat-európai – sajtó a szólásszabadság nevében január végén, február elején szintén közölte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.