Nagyvilág

Olasz konzulátust gyújtottak fel a karikatúrák miatt

A líbiai Bengáziban pénteken tüntetők gyújtották fel Olaszország konzulátusát a Mohamed-karikatúrák miatt. A rendőrök és a tüntetők közötti összecsapásban tízen vesztették életüket. Az arab származású menekülteket támadó olasz miniszter távozik a kormányból.

Roberto Calderoli olasz reformügyi miniszter, akit Silvio Berlusconi kormányfő szólított fel a távozásra a Mohamed-karikatúrákat ábrázoló trikója nyomán kirobbant líbiai zavargások nyomán, kész lemondani. “Ha kell, lemondok, bocsánatot kérek, ha kell, meg is alázkodom, hogy segítsem a párbeszédet a nyugati és az iszlám világ között” – jelentette ki a jobboldali Északi Liga politikusa. Berlusconi szombatra virradóra egy perugiai kampányvacsora során szólította fel lemondásra a miniszterét, mert úgy ítélte meg, viselkedése “ellentétes az olasz kormány álláspontjával és összeegyeztethetetlen pozíciójával”.

Calderoli, a populista és idegengyűlölő Északi Liga tagja, az elmúlt hetekben számos kirohanást intézett az iszlám és a muzulmánok ellen, és a bírált Mohamed-karikatúrákat ábrázoló trikót viselt. A miniszter február elején többször is nekitámadt az Olaszországban élő arab menekülteknek és származási országuk kormányának. “Valamennyi Ali Babának mondom, Allahnak kellene rólatok gondoskodni, vagy a kormányotoknak, amikor talál rá időt, hogy a népével foglalkozzon, ahelyett hogy atombombán vagy fegyvervásárláson járna az esze” – jelentette ki.

A tüntetők felgyújtották a bengázi olasz konzulátust

A Mohamed-karikatúrák ellen tüntetők pénteken felgyújtották az északkelet-líbiai Bengáziban működő olasz konzulátust. A líbiai kormány közleménye szerint a tüntetők dán zászlókat égettek, és megpróbáltak behatolni a Bengáziban lévő egyetlen nyugati diplomáciai képviseletre. A közlemény szerint az összecsapásnak tíz sebesültje és egy, olasz diplomaták szerint azonban körülbelül tíz halottja van. Antonio Simoes-Concalves, az olasz külügyminisztérium konzuli osztályának munkatársa a Sky Italia olasz televízióban nyilatkozva azt mondta, kilencen haltak és ötvenöten sebesültek meg, amikor a fegyveres rendőrök és a több mint ezer tüntető összecsapott egymással.

Francesco Trupiano, Olaszország tripoli nagykövete szerint tízen haltak meg az összecsapásban körülbelül. A halottak száma nem hivatalos és nem is végleges – tette hozzá a diplomata. A líbiai televízió bemutatta a konzulátus épületét, melynek egy része lángokban állt. Az olasz külügyminisztérium egyik szóvivője szerint az incidens a pénteki ima után történt; a rendőrség szétoszlatta a tüntetést.

“Nem tükrözi a líbiai nép civilizált magatartását”

Líbiai biztonsági illetékesek elmondták, hogy a tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg a épületet, majd néhányan behatoltak a konzulátus udvarába és, felgyújtották az épületet. Antonio Simoes-Colcalves közölte: rendőrség lövésekkel és könnygázzal sem volt képes megfékezni a tömeget.  Az épületben tartózkodó olasz állampolgárok közül senki sem sérült meg.

Olaszország líbiai nagykövete péntek este Tripoliban találkozott a líbiai belügyminiszterrel, aki közölte: kormánya elítéli a Bengáziban történt erőszakos cselekményeket – tudatta közleményében az olasz külügyminisztérium. A líbiai kormány közleménye szerint “a tiltakozás felelőtlen cselekedet volt, amely nem tükrözi a líbiai nép civilizált magatartását”. A hatóságok nyomozást indítanak a rendőri fellépés ügyében – áll a tripoli közleményben.

A muzulmán országokban az elmúlt hetekben számos tüntetés és zavargás volt az először szeptemberben, a Jyllands-Posten című dán napilapban, majd februárban több más európai újságban is megjelentetett, Mohamed prófétáról készült gúnyrajzok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik