Nagyvilág

Az EP is elmarasztalta Fehéroroszországot

Strasbourg kritizálta az elnökválasztások előtti politikai helyzetet, és sajnálkozott, hogy nem kapott meghívást a voks megfigyelésére.

Az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása megállapítja, hogy a 2000-ben, 2001-ben, illetve 2004-ben tartott fehéroroszországi választások „az Európai Unió, az Európa Tanács és az EBESZ szerint nem feleltek meg a nemzetközi normáknak”. Az állásfoglalás szerint a hatóságok akadályozzák a független jelöltek kampányát, korlátozott a hozzáférés a médiához.

Az ellenzék képviselőit szinte teljes mértékben kizárták a választási bizottságokban való részvételből, és „az ellenzék számos vezető személyiségét megkérdőjelezhető vádakon alapuló pereket követően fogva tartják” – sorolja a szöveg. A hatóságok ráadásul „kampányt indítottak az ellenzéket támogató demokratikus országok ellen, azzal vádolva őket, hogy destabilizálják az ország politikai helyzetét, és kémeket toboroznak”.

A parlament „mélyen elítéli, hogy az Európai Parlament – a 2001-es elnökválasztással ellentétben – nem kapott meghívást a mostani elnökválasztás megfigyelésére”. Az EP „ismételten hangsúlyozza, hogy az EU és Fehéroroszország közötti kapcsolatok további alakulása ezután is a demokratizálódás és a reformok terén elért előrehaladástól, illetve az átlátható és tisztességes elnökválasztástól függ.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik