Nagyvilág

Rice az 1956-os forradalmat méltatta

Megemlékezést tartottak az amerikai külügyminisztériumban az 1956-os magyar forradalom emlékére. Condoleezza Rice szerint a magyar nemzet ma az egész világnak mintául szolgál a szabadsággal és demokráciával együtt járó biztonságra, prosperitásra és sikerre.

A tárca vezetője volt a házigazdája a külügyminisztérium Franklin-termében mintegy kétszáz vendég részvételével megrendezett megemlékezésnek, amely megnyitotta az egyesült államokbeli ünnepségek sorozatát. Az 50. évforduló jegyében az idén számos rendezvénnyel, kiállítással, kulturális eseménnyel tisztelegnek Amerikában a magyar forradalom emléke előtt. Condoleezza Rice beszédében méltatta a magyar forradalmat, amely megmutatta a világnak, hogy él a remény a vasfüggöny mögött.

A szabadság tizenkét napja egész Kelet-Európában bátorítást adott a hazafiaknak saját küzdelmükhöz – mondta. A függetlenség reménye sosem hunyt ki a magyar népben, amely a térségben elsőként vitte véghez a demokratikus átalakulást. Kiemelte, hogy a magyar nép 1989-ben a keletnémetek kiadásának a megtagadásával hozzájárult a berlini fal leomlásához, Németország és Európa újraegyesüléséhez.

Az amerikai külügyminiszter jól ismeri a magyar forradalmat. A Stanford Egyetem fiatal professzoraként tanulmányt írt Az 1956-os magyar válság: a szovjet döntés címmel, amely 1983-ban jelent meg a Studies in Comparative Communism folyóiratban.

Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja beszédében szólt 1956 elhalasztott diadaláról, a demokrácia győzelméről. Kijelentette, büszke rá, milyen fontos szerepet játszottak a magyarok az osztrák határ megnyitásával a vasfüggöny felszámolásában, és ezzel a berlini fal leomlásában. Afganisztán és Irak nagykövetének a jelenlétét az ünneplők között úgy értékelte, hogy az az 1956-os küzdelem folytatását, minden nép szabadságvágyát jelképezi.

Simonyi András nagykövet beszédében kiemelte, hogy az áldozat nem volt hiábavaló, a magyarok végül többet értek el, mint amiről a hősök valaha is álmodoztak. Az ország az Egyesült Államok és az európai demokráciák szilárd szövetségese, a NATO és az Európai Unió tagja. Magyarországon 1956 a szabadságvágy jelképe lett és mindenki 56-os, aki kész harcolni a szabadságért és a demokráciáért Európában, Ázsiában, Latin-Amerikában, Irakban vagy Afganisztánban vagy bárhol másutt a világon.

Az ünnepségen beszédet mondott Nicholas Burns politikai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár, Theodore McCarrick bíboros, washingtoni érsek, Arthur Schneier New York-i rabbi, a felekezetek közötti kölcsönös türelmet hirdető Lelkiismeret-felhívás Alapítvány vallásközi szervezet elnöke, Wilson Gunn presbiteriánus tiszteletes, Allen Weinstein, az Egyesült Államok főlevéltárosa is. A pódium fölött egy eredeti 56-os, a kivágott címer helyén lyukas magyar zászlót helyeztek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik