Nagyvilág

Drágul a türkmén gáz – újabb gázháború?

Másfélszeresére emeli a földgáz árát Türkmenisztán, ami felboríthajta a megállapodások kényes rendszerét, miután az orosz–ukrán gázvita megoldásának kulcsa az olcsó türkmén gáz volt.

Türkmenisztán a második félévben mintegy 50 százalékkal 100 dollárra emeli az exportra szánt földgáz 1000 köbméterenkénti árát – közölte Saparmurat Niyazov türkmén elnök. A tervezett áremelés bejelentésére röviddel azután került sor, hogy a múlt év végén komoly vita robban ki a gázárról Oroszország és Ukrajna között, ami az év elején csúcsosodott ki azzal, hogy az orosz Gazprom cég ideiglenesen leállította gázszállításait Ukrajnának.

Az áremelés veszélyezteti e vita megoldását is. Az orosz állami tulajdonban lévő Gazprom akkor ötszörösére akarta emelni az Ukrajnának szállított földgáz árát amely komoly konfliktust okozott. Ezt végül úgy oldották fel, hogy közös vegyesvállalatot hoztak létre, mely az oroszok ajánlatához közel eső áron vásárolta meg a gázt a Gazpromtól, s az ukránok igényeihez közelítő áron adták el a volt szovjet tagköztársaságnak. A vállalat eredményét pedig úgy javították volna, hogy az ukrán igények egy részét a jóval alacsonyabb áron vásárolt türkmén gázból elégítették volna ki. 


Oroszország akkor emelte az exportgáz árát más volt szovjet tagköztársaságok, így Örményország és Grúzia esetében is; 1000 köbméterenként jelenleg mindkettő 110 dollárt fizet, ami közel a fele annak, amit a nyugat-európai vásárlóktól kér.

Niyazov pénteken azt mondta, hogy Türkmenisztán jelenleg 65 dollárért adja a földgázt 1000 köbméterenként, de ezt az árat szeptemberben vagy októberben 100 dollárra növeli.

A közép-ázsiai ország tavaly 63 milliárd köbméter földgázt bányászott, amiből 45,2 milliárdot exportált jórészt Oroszországba és Ukrajnába az orosz gázvezetékrendszeren keresztül. Türkmenisztán idén 80 milliárd köbméterre tervezi bővíteni a gáztermelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik