Nagyvilág

Nyílt levél a romániai magyar felsőoktatásért

A román vezetésnek biztosítania kell a másfél milliónyi magyar nemzeti kisebbség számára az anyanyelvi felsőoktatást – áll abban a nyílt levélben, amit a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar dolgozói küldtek az EB elnökének, Románia elnökének és miniszterelnökének.

Hantz Péter, a kolozsvári Bolyai Egyetem újraindításáért és állami támogatásáért emelte fel szavát budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az említett levelet 80 nemzetközi egyetemi oktató, továbbá 6 Nobel-díjas professzor is támogatólag aláírta. Hantz Péter utalt arra, hogy a magyar tannyelvű egyetem 1959-ig működött Romániában, akkor Ceausescu politikai győzelmeként olvasztották be a Babes-Bolyai Tudományegyetembe.

Magyarország kormánya két magánegyetemet is fenntart Erdélyben, a romániai magyar fiatalok számaránya ugyanakkor a felsőoktatásban jóval a demográfiai arányok alatt van – fogalmaz a levél. Hantz közölte: Európában sikeresen működik számos olyan felsőoktatási intézmény, ahol egy nemzeti kisebbség nyelvén folyik az oktatás. Az anyanyelvi, államilag támogatott felsőoktatás előnyeit élvezhetik többi közt a spanyolországi katalánok, a norvégiai számik, valamint a finnországi svédek.

Kitért arra is: engedetlenségi mozgalmat indítanak az intézményben, ha nem teljesítik követelésüket, amelyért az erdélyi magyar értelmiség csoportjai 1990 óta küzdenek. Kérdésre válaszolva elmondta: a kezdeményezést Markó Béla, a román kormányfő helyettese is támogatja, ennek első lépéseként magyar karok önállóságának elérését tartja szükségesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik