Nagyvilág

Szíriát okolják a dán és a norvég nagykövetség felgyújtásáért?

A szír kormányt hibáztatta az Egyesült Államok azért, hogy az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt feldühödött tüntetők százai szombaton felgyújtották a két európai ország damaszkuszi nagykövetségét.

A Fehér Ház George Bush amerikai elnök texasi birtokán nyilvánosságra hozott közleményében a “legerőteljesebben” elítélte a damaszkuszi incidenst, amelynek során a chilei és a svéd nagykövetség épületében is károk keletkeztek. A Scott McClellan fehér házi szóvivő megbocsáthatatlannak nevezte, hogy a szíriai kormány a tervezett erőszakos megmozdulásokra való figyelmeztetés ellenére sem tudta szavatolni a diplomáciai képviseletek biztonságát.

“Szíriát tartjuk felelősnek az ilyen erőszakos megmozdulásokért, mert abban az országban ilyen események nem történnek meg a kormány tudta vagy támogatása nélkül” – hangsúlyozta többek között a dokumentum.

A Fehér Ház egyúttal szolidaritást vállalt Dániával és az Egyesült Államok más európai szövetségeseivel, valamint méltatta Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőnek az elmúlt napokban tett, toleranciát, minden vallás és a sajtószabadság tiszteletben tartását szorgalmazó nyilatkozatait.

Az incidens nyomán Dánia és Norvégia Szíria haladéktalan elhagyására szólította fel állampolgárait. A dán kormányfő kapcsolatba lépett az EU soros elnöki tisztét betöltő Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral arra hivatkozva, hogy a történtek egész Európát érintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik