Nagyvilág

A lengyelektől függ a kedvezményes áfa

Már csak Lengyelország kedvező válaszára vártak vasárnap este az Európai Unió tagországai ahhoz, hogy életbe léphessen a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfakulcsai további alkalmazásának ügyéről szóló pénzügyminiszteri megállapodás.

A hét elején született egyezség csak akkor léphet életbe, ha mind a 25 tagország csatlakozik hozzá. Az eredeti 22 egyetértőhöz csatlakozott Csehország és Ciprus, csupán Varsó nem adott még választ – derült ki brüsszeli közlésekből. Az egyezség révén – ha az életbe lép – minden régi és új EU-tagországnak megnyílik a lehetősége, hogy a szóban forgó, munkaigényes szolgáltatások esetében alkalmazhassa a kedvezményes áfakulcsot.

Az új kelet- és közép-európai tagállamoknak kedvez, hogy a távfűtés ügyére is sikerült kiterjeszteni a kedvezményes áfa rendszerét.

Kovács László adó- és vámügyi biztos a témáról a hét közepén tartott sajtótájékoztatón elmondta: egyetlen ország sem veszít semmit, ha a megállapodás érvényre lép, sőt nyer, hiszen mindenki számára megnyílik a lehetőség az érintett szolgáltatások kedvezményes nyújtására. Ha viszont bármelyikük nem csatlakozik, akkor együtt veszít az összes többivel, hiszen akkor nem folytatódhat ez a gyakorlat.

Ha mégsem lenne megállapodás, a brüsszeli bizottságnak az a kötelessége a szerződések őreként, hogy megindítsa a szabálysértési eljárást minden olyan ország ellen, amely továbbra is alkalmazza a kedvezményes kulcsot.

Az említett új tagországok brüsszeli közlések szerint azért vonakodtak elfogadni a megállapodást, mert azzal párhuzamosan szerették volna elérni néhány saját, a csatlakozási szerződésben rögzített kedvezményüket. A régebbi államok azonban elzárkóztak attól, hogy ilyen célból megnyissák a csatlakozási dokumentumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik