Nagyvilág

Izrael befagyasztja a palesztinoknak járó pénzeket

Izrael úgy döntött, hogy befagyasztja a Palesztin Hatóságot megillető pénzalapok átutalását, attól tartva, hogy azok esetleg "terrorista elemek" kezére juthatnak – jelentette be az ügyvezető izraeli miniszterelnök. Palesztína az uniós források megvonására is számíthat.

Ehud Olmert leszögezte: “nagyon világossá” kell tenni, hogy a zsidó állam nem fog átutalni olyan pénzeket, amelyekből izraeli polgári személyek elleni terrorcselekmények finanszírozhatóak. Olmert ezzel arra a 200 millió sékelre (mintegy 35 millió dollárra) utalt, amelyet Izraelnek szerdán kellene átutalnia a Palesztin Hatóság számlájára. Az izraeli intézkedést az indokolja, hogy a Hamasz palesztin radikális szervezet szerzett többséget a múlt heti palesztin parlamenti választásokon.

A Hamasz felesküdött Izrael elpusztítására, s a palesztin felkelés (intifáda) során e szervezet aktivistái követték el az izraeli állampolgárok elleni öngyilkos merényletek többségét.

A 200 millió sékel alapvetően az Izrael által a palesztinok nevében beszedett általános forgalmi adóból és azokból a vámbevételekből származik, amelyeket a zsidó államon keresztül a palesztin területekre importált áruk után hajtanak be.

Az ügyvezető miniszterelnök azután nyilatkozott, hogy tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, aki vasárnap érkezett kétnapos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre. Angela Merkel kancellárasszony a közel-keleti látogatása során tartott beszédében pedig az európai uniós támogatások megvonását helyezte kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik