Nagyvilág

Izrael folytatná a kivonulást

Minél előbb ki kell jelölni a palesztin területekkel közös határt, és Izraelnek további ciszjordániai területekről kellene visszavonulnia – jelentette ki Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő beiktatása óta tartott első politikai beszédében.

Ehud Olmert a közel-keleti útiterv teljes megvalósítása mellett foglalt állást, és ígéretet tett további ciszjordániai telepekről való kivonulásra. A palesztin többségű telepek megtartása nem lehetséges tovább, ezért ki kell alakítani a zsidó többségű területek végleges határait – írja a BBC.

Izrael megtartaná a biztonsági zónákat, a főbb telepeket és a zsidó emberek számára fontos helyeket, mindenekelőtt Jeruzsálemet, izraeli ellenőrzés alatt egyesítve – mondta. Ha a palesztinokkal való tárgyalások nem járnak sikerrel, Izrael kész arra, hogy egyedül alakítsa ki a nyugati part határait a vadtelepek lerombolásával. Olmert fordulópontnak nevezte a tavalyi évet, amikor kivonultak Gázából, és Ciszjordánia egy részéről.

A kijelentésekre reagálva Saeb Erekat palesztin főtárgyaló elmondta, hogy a Palesztin Hatóságok teljes mértékben elkötelezettek a békefolyamattal kapcsolatban. Olmert az elmúlt évtizedben Saron legközelebbi politikai szövetségese volt, és kijelentései egybecsengenek Ariel Saron kivonulási elképzeléseivel, melyeket még a múlt hónapban történt kórházba vonulása előtt hangoztatott. Elemzők jelenleg a Kaldima elnöki tisztét is betöltő Olmert tartják a legesélyesebbnek Saron politikai örökségének folytatására abban az esetben, ha a kormányfő a március 28-án esedékes választásokig nem épülne fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik