Nagyvilág

Ismét őrizetbe vették a pápa merénylőjét

Visszavonta a török legfelsőbb semmítőszék pénteken egy isztambuli bíróság ítéletét, amelynek nyomán feltételesen szabadlábra került a pápa ellen 1981-ben merényletet megkísérlő Ali Agca.

A semmítőszék szerint a nyolc napja szabadult Agcának egy török újságíró meggyilkolása és más, Törökországban régebben elkövetett bűncselekmények miatt vissza kell térnie a börtönbe. Az ezek miatt reá kirótt büntetési tételek ugyanis nem vonhatók össze a katolikus egyházfő elleni merénylet miatt kiszabottal. Miután az ügyészség nem emelt kifogást az ítélet ellen, Agcát őrizetbe vették és beszállították Isztambul Kartal nevű ázsiai kerületében egy rendőrőrsre – jelentette az NTV tv-csatorna.

Múlt csütörtöki szabadulását a 48 éves férfi egy 2002-ben kelt amnesztiarendelet és a török büntetőtörvénykönyvben foglalt büntetéscsökkentési tételek összhatásának köszönhette. A bírósági határozat óriási felháborodást keltett a török társadalomban, és ennek nyomán Cemil Cicek igazságügyi miniszter kedden kérte a szabadlábra helyező határozat felülvizsgálatát.

A 48 éves Agca összesen huszonöt évet töltött börtönben: 2000 óta volt az isztambuli Kartal fegyintézet lakója 1970-es években elkövetett bűncselekmények – egy ismert baloldali török újságíró meggyilkolása és két bankrablás – miatt. Előzőleg 19 évig ült rács mögött Olaszországban a II. János Pál pápa ellen 1981 májusában elkövetett merényletért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik