Nagyvilág

Straw szerint Irán atombombát akar

A brit külügyminiszter szerint Irán nukleáris fegyverhez akar jutni, de a katonai akció nem indokolt, mert Irán egész más eset, mint Irak volt.

Jack Straw a BBC rádió délelőtti hírmagazinjának nyilatkozva – arra a kérdésre, hogy szerinte a teheráni vezetés egyértelműen atombomba birtoklására törekszik-e – azt mondta: „Erős a gyanúm, hogy igen.” Hozzátette: az iráni atomügyet csak békés eszközökkel lehet megoldani, jelenleg „senki nem beszél Irán lerohanásáról, katonai akcióról”. Straw szerint „Irán nem Irak”. Irak két szomszédját is megtámadta, öt szomszédja ellen indított rakétatámadásokat, és „elvitathatatlanul” volt vegyi, biológiai és atomfegyver-fejlesztési programja.

Előző nap a brit, a német és a francia külügyminiszter – az iráni kérdés diplomáciai megoldásán dolgozó EU-trojka – Berlinben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendkívüli kormányzótanácsi ülésének összehívását javasolta. A testület hivatott az iráni nukleáris ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalni, amit az európai hatalmak is szeretnének elérni.

A szankciók Irán elszigeteléséhez vezetnének

Egy tekintélyes dumaképviselő szerint Oroszországnak arra kell törekednie, hogy elejét vegye az Irán elleni szankciók kirovásának. Bármiféle erő alkalmazása, beleértve a szankciókat is, Irán nemzetközi elszigeteléséhez vezet, s arra késztetheti Teheránt, hogy kilépjen az atomsorompó-szerződés rendszeréből, és megszakítsa együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) – mondta az Interfax hírügynökségnek az orosz alsóház külügyi bizottsági elnöke.

Kosztantyin Koszacsov nem zárta ki, hogy a NAÜ kormányzótanácsa az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalja majd az iráni atomdossziét rendkívüli ülésén. De úgy vélte, hogy szankciók kivetése csak az észak-koreai forgatókönyv megismétlődését eredményezné, ahol az atomprobléma megoldatlan maradt, miközben a nemzetközi közösség már halvány fogalmat sem tud alkotni arról, mi történik az országon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik