Nagyvilág

Moszkva kitart a rakéták Iránba szállítása mellett

Oroszország az atomválság éleződése ellenére kitart a Tor-M1-es légvédelmi rakéták Iránba szállítása mellett – közölte Szergej Ivanov védelmi miniszter.

Az e rakéták eladásáról kötött szerződés nem függ össze a nukleáris problémával, és mindenben megfelel a nemzetközi jogszabályoknak – közölte Ivanov a moszkvai médiával, egyben cáfolva azokat a híreket, amelyek szerint egy katonai delegáció Sz–300-as (SA–10-es) rakéták eladásáról is tárgyalt volna Teheránban. Ivanov, aki miniszterelnök-helyettes is, elismerte, hogy az iráni atomdosszié könnyen az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerülhet.

Előzőleg az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy vizsgálja ennek lehetőségét, és újólag felszólította Iránt: álljon el urándúsítási kutatásainak felújításától. Az urándúsítással összefüggő tevékenységekre vonatkozó moratórium visszaállítása lényegbevágó bizalmi intézkedés az iráni atomprogrammal kapcsolatban fennmaradt kérdések rendezéséhez – közölte a moszkvai tárca, hozzátéve: folytatja konzultációit az európai trojkával és más érdekelt felekkel a politikai-diplomáciai rendezés optimális mechanizmusairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik