Nagyvilág

Rákkeltő búzából készülhetnek az olasz tészták

Őrizetbe vették Európa egyik legnagyobb gabonaimportőrét, mert 58 ezer tonna rákkeltő anyaggal szennyezett durumbúzát vásárolt és azt továbbadta olasz tésztagyáraknak – adta hírül a BBC Online.

Az olasz rendőrség szerint Francesco Casillo, a Molino Casillo malomipari és gabonaimportőr csoport vezetője tudta, hogy szennyezett az a 58 ezer tonna búza, amelyet Kanadából vásárolt a múlt év szeptemberében, tisztában volt vele, hogy éppen azért adták el neki potom áron. Casillo cége a világ legjelentősebb vásárlója a durumbúzának, amelyből a híres olasz száraztészták készülnek.

Casillo hamis papírokat állított ki, de egy hatósági bevizsgálás során kiderült, hogy a Casillo cége által importált durumbúza az Európai Unióban engedélyezett szint háromszorosát tartalmazza az ochratoxin nevű rákkeltő anyagból. Ekkor azonban már piacra került a szennyezett gabona, a hatalmas gabonaimportőr cég tiszta búzával keverve már továbbadta különféle élelmiszeripari vállalatoknak.

Az olasz tésztagyártók szövetsége ezután közleményben biztosította a fogyasztókat, hogy az olasz tészta fogyasztása “továbbra is teljesen biztonságos”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik