Nagyvilág

Madárinfluenza: felvilágosító programot sürget az ENSZ

Felvilágosítással meg lehet akadályozni a madárinfluenza tömeges elterjedését – állítja az ENSZ koordinátora.

Törökország

Tizennégyre emelkedett a madárinfluenzával fertőzött betegek száma Törökországban – írja a BBC. Ugyanakkor a hatóságok szerint nincs jele annak, hogy emberről emberre terjedne a vírus. Bizonyítottan eddig két gyerek vesztette életét a kórtól, ugyanakkor a hatóságok vizsgálják, hogy a gyerekek szintén elhunyt harmadik testvérének mi okozta a halálát.

Átfogó felvilágosító programot sürgetett az ENSZ madárinfluenzával megbízott koordinátora. A New York-i idő szerint hétfőn nyilatkozó David Nabarro szerint ezzel meg lehet akadályozni a járvány elterjedését.


David Nabarro sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: az embereket fel kell világosítani arról, hogy miként viselkedjenek, amikor környezetükben szárnyasok pusztulnak el.

A gyermekeknek nem szabad megengedi, hogy madarakkal játszanak, azokat nem szabad megérinteni, s az elpusztult szárnyasok tetemét az állatorvosoknak kell átadni megsemmisítés céljából – figyelmeztetett egyebek között a világszervezet illetékese.

Nabarro szerint a fertőzött körzetekben mielőbb el kell pusztítani a szárnyasokat, mert csakis így lehet megakadályozni a törökországihoz hasonló, szerencsétlen fejleményeket. A koordinátor ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Törökország különböző körzeteiben eddig tizenöt embert fertőzött meg a madárinfluenza H5N1-vírusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik