Nagyvilág

Sérti az uniós jogot a szlovák abortuszintézkedés

Össztűz alá került az a szerződéstervezet, amely lehetővé tenné, hogy a szlovák orvosok lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadják a terhességmegszakítást. Európai jogászok egy csoportja szerint a rendelkezéssel Szlovákia megsérti uniós tagságából eredő kötelezettségeit.

A Szlovákia és a Vatikán között megkötendő 2003-as konkordátumtervezet kimondja: Pozsony nem kötelezheti a katolikus egyház által alapított kórházakat és egészségügyi létesítményeket arra, hogy terhességmegszakítást vagy mesterséges megtermékenyítést hajtsanak végre. Magyarán: a katolikus kórházakban dolgozó doktorok lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják ezen orvosi beavatkozások elvégzését. Szlovákiában, ahol a lakosság 70 százaléka katolikusnak vallja magát, a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján a terhesség 12. hetéig lehetőség van az abortusz végrehajtására.

Az Európai Bizottság által felkért jogászcsoport, az Alapvető Jogok Független Szakértőinek EU Hálózata azonban aggodalmának adott hangot, és úgy vélte: a szerződéssel Szlovákia megsértené az európai uniós tagságából eredő kötelezettségeit. A jogászok elismerték, hogy bizonyos vallási szervezeteknek jogukban áll, hogy ne hajtsanak végre bizonyos, az erkölcsi világképükkel vagy hitükkel ellentétes tevékenységeket. Ugyanakkor nagyon fontosnak nevezték, hogy ezen jog gyakorlása ne ütközzön mások, így a nők azon jogával, hogy a kívánt orvosi beavatkozást vagy tanácsadást megkapják. Szerintük amennyiben az orvosok a lelkiismereti okokra hivatkozva elutasíthatják bizonyos tevékenységek végrehajtását, az a gyakorlatban lehetetlenné vagy legalábbis nagyon nehézzé teszi, hogy a nők különösen vidéken a megfelelő tanácsban vagy ellátásban részesüljenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik