Nagyvilág

Bolívia a kínai kommunisták támogatását kérte

Kína Bolívia politikai és ideológiai szövetségese - jelentette ki Pekingben Evo Morales megválasztott bolíviai elnök Hu Csin-tao kínai államfővel való találkozóján. Morales Kína politikai támogatását kérte az államfőtől és kínai cégeket bolíviai befektetésekre bíztatott.

Hu üdvözölte a baloldali politikus elnökké választását, hozzátéve, reméli, hogy Morales vezetése alatt a bolíviaiak nagy sikereket érnek el az országépítésben.

Evo Moralest decemberben választották országa álamfőjévé; ő Bolívia és az egész kontinens első indián származású vezetője.

A politikus kampányában a kokalevél termesztésének legalizálását és a külföldi olajcégek keményebb megadóztatását ígérte, ezért sem a befektetők, sem pedig az Egyesült Államok nem fogadta lelkesen megválasztását. Az elnök célja kevéssé meglepő módon a szociális különbségek csökkentése: Bolívia ugyanis a dél-amerikai földrész legszegényebb országa, ahol az egy főre jutó éves jövedelem nem éri el az ezer dollárt, és a lakosság hatvan százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Morales bemutatkozó látogatását Indiában, majd Iránban folytatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik