Külföld

Bizonyíték a CIA-fogdákról

admin
admin

2006. 01. 09. 07:19

Egy állítólag a svájci titkosszolgálat által elfogott faxüzenet a bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége titkos fogdákat tartott fenn Európában – állítja egy svájci hetilap.

A zürichi SonntagsBlick vasárnap megjelent száma szerint a svájci hírszerzés berni lehallgató központjában elfogták tavaly november 15-én azt a faxüzenetet, amelyet Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszternek küldött hazája londoni nagykövetsége. Az üzenetben többek között az állt: a diplomáciai képviselet “saját forrásokból úgy értesült, hogy csakugyan kihallgattak 23 iraki és afgán állampolgárt a (romániai) Konstanca város mellett található Mihail Kogalniceanu támaszponton”.

Hasonló kihallgató központok működnek Ukrajnában, Koszovóban, Macedóniában és Bulgáriában – áll a faxüzenetben. A titkos CIA-fogdák létezését a washingtoni kormány mind ez ideig tagadja.

A svájci kormány vasárnap estig nem foglalt hivatalosan állást a hetilap értesülésével kapcsolatban. A védelmi tárca szóvivője csupán annyit közölt, hogy vizsgálják, miként került az üzenet tartalma az újsághoz és ezáltal nyilvánosságra.

Manfred Nowak bécsi jogprofesszor, az ENSZ kínzási kérdésekben illetékes jelentéstevője a svájci hetilapban úgy vélekedett: a telefax “újabb fontos bizonyítéka annak, hogy a korábbi vádak (a titkos fogdákról és a kínzásokról) nem légből kapottak. Az Európa Tanács megbízottja, Dick Marty svájci parlamenti képviselő szerint “ha a fax valódi, az újból alátámasztaná azt, amit eddig is feltételeztünk”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.