Nagyvilág

A madárinfluenza elérte Ankarát

Újabb madárinfluenza eseteket regisztráltak Törökország nyugati felében. A fővárosban harminc embert vizsgálnak a betegség gyanújával.

Két gyerek és felnőtt megbetegedett madárinfluenzában, és összesen harminc személyt a betegség gyanújával vizsgálnak a török fővárosban – közölte a BBC. A bejelentést Kemal Onal, Ankara kormányzója is megerősítette.


Az elsősorban szárnyasokat pusztító kór októberben jelent meg először Törökország egyik nyugati csücskében, nem messze a Márvány-tengertől, Nallihan településtől jóval nyugatabbra. A hatóságok a múlt hónapban mégis madárinfluenzától mentesnek nyilvánították a térséget az ilyenkor szokásos egészségügyi vesztegzárral kapcsolatos intézkedések végrehajtása után.


Az elmúlt napokban újra felütötte a fejét a betegség Törökország keleti felében. Az iráni határtól nem messze fekvő Dogubayazitban 26 embert kezeltek madárinfluenzával. A betegségben három gyerek életét is vesztette. Ők voltak a madárinfluenza Délkelet-Ázsián és Kínán kívüli első ismert áldozatai.


A mezőgazdasági miniszter péntek esti közlése szerint Törökország tíz keleti és délkeleti vidékén összesen 14 ezer szárnyast semmisítettek meg a madárinfluenza miatt. Hakkari délkeleti tartományban, ahol nem észlelték a kórt, a lakosok maguk ölték le szárnyasaikat merő elővigyázatosságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik