Nagyvilág

Újabb tömegsírt találtak Irakban

Rendőrségi források szerint a többnyire síiták által lakott Karbala városában tömegsírt találtak. A BBC információi szerint Szaddám Huszein serege végezte ki a lázadókat.

Az 1991-es Öböl-háború nyomában kirobbant síita lázadást az ex-diktátor serege kegyetléenül leverte. A jelentések szerint mintegy 30 ezer embert végeztek ki, és közülük sokakat tömegsírokban temettek el.

A holttesteket munkások fedezték fel, akik éppen egy vízvezetéket fektettek le a síita kegyhelyéről ismert városban. Azonnal riasztották a rendőrséget, aki elkerítették az érintett területet. A hatóság emberei és az orvosok a jelentések szerint férfiak, nők és gyermekek holttesteire bukkantak. Az áldozatokat a ruháik alapján próbálják beazonosítani.

Huszein 2003 áprilisi bukása óta számos tömegsírt fedeztek fel az országban; elsősorban a déli síita illetve északi kurd területeken.

A volt diktátor és hét társa ellen emberiség elleni vádakkal per is indult: a volt diktátort a Bagdadtól északra fekvő Duzsail síita muzulmán faluban elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban vonnák felelősségre. Szaddámot és rezsimjének hét tagját akár halálra is ítélhetik, ha bebizonyosodik a bűnösségük. A vádlottak egytől-egyig kijelentették, hogy nem vállalják felelősséget az 1982-es duzsaili vérengzésért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik