Nagyvilág

Egyesítheti választási listáit a Fatah

A palesztin választási bizottság engedélyezte, hogy a Fatah egyesítse a január 25-i palesztin parlamenti választásra benyújtott jelöltlistáit.

Belső ellentétek miatt Marvan Bargutinak, a párt “ifjú gárdája” izraeli börtönben ülő vezetőjének a hívei külön listát állítottak, így reálissá vált annak a lehetősége, hogy a Fatah vereséget szenved a radikális Hamásztól az egy hónap múlva esedékes voksoláson. Ezt érezhette Mahmud Abbász palesztin elnök is, aki kilátásba helyezte a lemondását arra az esetre, ha pártjában nem áll helyre az egység.

A Fatah egymással marakodó frakciói december 23-án – nyolc nappal a nevezési határidő lejárta után – végül úgy döntöttek, egységes listát állítanak, melynek az élén Marvan Barguti szerepel.

A kompromisszum értelmében a párt miniszterei, leköszönő parlamenti képviselői és a központi bizottság tagjai egyéni választókerületükben, nem pedig pártlistán indulnak. A párt idősebb generációjához tartozó vezetők, akik szerint a kompromisszum jelentős engedmény a Barguti mögött felsorakozott fiatalabb politikusi gárda számára, csak fogcsikorgatva mentek bele az alkuba.

Az így létrejött egységes listának adott most zöld utat a választási bizottság, amely úgy döntött, hat órára ismét felújítja a december 14-én lezárult nevezési időszakot. Az indoklás szerint így pótolják be azt a hatórás kiesést, amely annak idején azért keletkezett, mert a bizottságnak fel kellett függesztenia a munkáját, ugyanis fegyveresek – mellesleg a Fatah tagjai – tüzet nyitottak hivatali helyiségeire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik