Külföld

Egyesítheti választási listáit a Fatah

admin
admin

2005. 12. 27. 07:20

A palesztin választási bizottság engedélyezte, hogy a Fatah egyesítse a január 25-i palesztin parlamenti választásra benyújtott jelöltlistáit.

Belső ellentétek miatt Marvan Bargutinak, a párt “ifjú gárdája” izraeli börtönben ülő vezetőjének a hívei külön listát állítottak, így reálissá vált annak a lehetősége, hogy a Fatah vereséget szenved a radikális Hamásztól az egy hónap múlva esedékes voksoláson. Ezt érezhette Mahmud Abbász palesztin elnök is, aki kilátásba helyezte a lemondását arra az esetre, ha pártjában nem áll helyre az egység.

A Fatah egymással marakodó frakciói december 23-án – nyolc nappal a nevezési határidő lejárta után – végül úgy döntöttek, egységes listát állítanak, melynek az élén Marvan Barguti szerepel.

A kompromisszum értelmében a párt miniszterei, leköszönő parlamenti képviselői és a központi bizottság tagjai egyéni választókerületükben, nem pedig pártlistán indulnak. A párt idősebb generációjához tartozó vezetők, akik szerint a kompromisszum jelentős engedmény a Barguti mögött felsorakozott fiatalabb politikusi gárda számára, csak fogcsikorgatva mentek bele az alkuba.

Az így létrejött egységes listának adott most zöld utat a választási bizottság, amely úgy döntött, hat órára ismét felújítja a december 14-én lezárult nevezési időszakot. Az indoklás szerint így pótolják be azt a hatórás kiesést, amely annak idején azért keletkezett, mert a bizottságnak fel kellett függesztenia a munkáját, ugyanis fegyveresek – mellesleg a Fatah tagjai – tüzet nyitottak hivatali helyiségeire.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.