Nagyvilág

Izrael folytatja a célzott likvidálásokat

Saul Mofaz védelmi miniszter közölte, hogy Izrael folytatja a célzott likvidálásokat a palesztin szélsőségesek között, továbbá a Gázai övezet mentén fokozza akcióit azok ellen a palesztin fegyveresek ellen, akik rakétákat lőnek ki izraeli településekre.

Mofaz név nélkül nyilatkozó kormányforrások szerint a vasárnapi kormányülésen adott tájékoztatást az izraeli hadsereg lépéseiről. Ezen a tanácskozáson már az egy héttel ezelőtti kisebb agyérgörcsből felépült miniszterelnök, Ariel Saron elnökölt. Az izraeli védelmi tárca vezetője december elején adott szabad utat adott az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet vezetői elleni célzott gyilkosságoknak a Netánjában elkövetett, öt emberéletet követelő öngyilkos merénylet után.

Az izraeli hadsereg csütörtökön este kapott parancsot a védelmi minisztertől, hogy fokozza akcióit azok ellen a palesztin fegyveresek ellen, akik rakétákat lőnek ki izraeli településekre, s akadályozza meg a palesztinok mozgását azokban a körzetekben, ahonnan a házilagos készítésű Kasszám-rakétáikat kilövik Izraelre. Saron kormányfő már csütörtökön rábólintott arra, hogy Izrael és a Gázai övezet határának mentén két kilométer mélységű tilalmi zónát hozzanak létre. Saron azzal indokolta a lépést, hogy  meg kell akadályozni, hogy palesztinok rakétákat lőjenek izraeli célpontokra ki a határ közeléből. Izraeli sajtóértesülések szerint Saron biztonsági illetékesekkel találkozva utasította a fegyveres erőket, hogy amint lehet, lássanak hozzá a tiltott övezet kialakításához. A kormányfő a palesztin rakétákra adandó “energikus válasz” részeként jelentette be a biztonsági sáv létrehozását. A palesztin lakosságot figyelmeztetni fogják, hogy nem teheti be lábát a tiltott övezetbe, mert különben azt kockáztatja, hogy izraeli részről rálőnek.

Izraeli kormányforrások szerint e biztonsági övezet létrehozásánál nincs szó szárazföldi akciókról, vagyis az izraeli csapatok nem hatolnak be a Gázai övezetbe, amelynek megszállt településeit szeptember 12-én ürítették ki. A palesztin szélsőségesek szeptember 12. óta több mint 240 házilagos készítésű rakétát és más lövedéket lőttek ki izraeli területekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik