Nagyvilág

Kedden hazamehet Saron

Ariel Saron izraeli kormányfő jól aludt a keddre virradó éjjel és a nap folyamán hazaengedik - jelentette be a jeruzsálemi Hadassza kórház.

Kórházban töltött két éjszakát az izraeli miniszterelnök, aki vasárnap este lett rosszul, és ezért a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem klinikára szállították. A közlemény szerint a miniszterelnökre még délelőtt újabb orvosi vizsgálatok várnak, de valószínűleg délután elbocsátják a kórházból.

Hétfő reggel a miniszterelnök már az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozott – jelenti a BBC. A megfigyelők szerint „normális, megszokott” hangon beszélő Saron elmondta, hogy jól érzi már magát miután vasárnap délután enyhe szélütést kapott. „Hatvan éve a politika frontvonalában dolgozom, és szeretném a munkámat tovább folytatni.”

Az izraeli kormányfőt nem fenyegeti újabb szélütés, és elképzelhető, hogy kedd reggel elhagyhatja a kórházat – közölték kezelőorvosai. “Egészségesnek látszik, mint mindig, és jól is érzi magát. Reméljük, holnap hazaengedhetjük, de még utána is megfigyelés alatt tartjuk.”


A kormányfőt akadályoztatása esetén Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes helyettesíti. Szélsőséges ortodox zsidók Saron rosszullétének a hírére a zsinagógákban közös imádkozásba fogtak azért, hogy a kormányfő ne foglalhassa el ismét hivatalát.

A szélsőségesen arabellenes Kah mozgalom egyik képviselője úgy vélte: Saron lelkén zsidók ezreinek boldogtalansága szárad, hiszen őt a terheli a felelősség azért, hogy nemrégiben mintegy 8 ezer zsidót telepítettek ki a Gázai övezetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik