Külföld

Bush még maradna Irakban

admin
admin

2005. 12. 19. 14:45

George Bush szerint az idő előtti visszavonulás Irakból az Egyesült Államok szavahihetőségét csorbítaná. Amerika nem vonul ki Irakból, amíg a munkát el nem végzi, és a legjobb úton halad afelé, hogy a háborút megnyerje - nyilatkozta.

A katonák nem hiszik, hogy Amerika vereséget szenvedett volna, noha ők viselik a terhet és hozzák meg az áldozatokat. A terroristák üzenetváltásából pedig arra következtetünk, hogy úgy érzik, szorul a hurok, és félnek a demokratikus Irak felemelkedésétől – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Amerika nem csak megnyerheti a háborút, hanem a legjobb úton halad afelé, hogy meg is nyerje. Az elnök most beszélt először a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában, amióta 2003. március 20-án bejelentette az Irak elleni invázió elindítását – írja a BBC.

Ha dolgavégezetlenül távoznánk, cserben hagynánk iraki barátainkat, és ezzel azt üzennénk a világnak, hogy Amerikában nem lehet megbízni, mert nem tartja meg az adott szavát. Irakot kiszolgáltatnák az ellenünk fenekedő ellenségnek, amitől a nemzetközi terrorizmus vérszemet kapna és még veszélyesebbé válna, mint valaha is volt – figyelmeztetett Bush

Irak, mint szövetséges a „terror elleni harcban”

Bush elnök méltatta a csütörtöki iraki választást, amelyen tízmillió iraki vett részt. Az alkotmányos demokráciának a kezdete a Közel-Kelet szívében azt is mutatja, hogy Amerikának a világ egyik fontos térségében egyre erősödő szövetségese van a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki. Irakban 2156 amerikai, és több, mint 30 ezer iraki katona halt meg az amerikai invázió áprilisi, hivatalos befejezése óta.

A veszteségek, a folytatódó erőszak, a háború költségei megtépázták az elnök népszerűségi mutatóit. A Gallup múlt heti felmérése szerint az amerikaiak 58 százaléka nem hisz abban, hogy az elnöknek világos terve lenne a háború megnyerésére, noha december 14-én, legutóbbi Irakkal foglalkozó beszédében 14-szer használta a győzelem szót. Az AP-Ipsos legutóbbi felmérése szerint ugyanakkor a megkérdezettek 57 százaléka úgy véli, hogy az amerikai katonáknak Irak stabilizálásáig maradniuk kell az országban.

A beszéd olyan időben hangzott el, amikor a felbolydult kongresszus azon vitázik, hogy az elnök túllépte-e a hatáskörét azzal, hogy a terrorizmus elleni harcban titokban engedélyezte amerikai állampolgárok nemzetközi telefonhívásainak a lehallgatását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.