Nagyvilág

Benzinpánik Angliában

Hétfő hajnalban is nagy intenzitással égett a dél-angliai Hertfordshire grófságban előző reggel felrobbant olajtároló telep. Angliában több helyen pánikszerű üzemanyag-felvásárlás kezdődött, jóllehet a hatóságok közölték, hogy a tűzvész nem okoz jelentősebb ellátási kiesést.

Hétfő hajnalban 150 tűzoltó küzdött a 30-40 méter magasra felcsapó lángokkal, amelyek sűrű olajfüsttel borították be Délkelet-Anglia jelentős részét. A füstöt gyenge északi szél sodorta London és a környező délkeleti térségek felé. A környéken hétfőre hetven iskolát bezártak.

Anglia több térségében pánikvásárlások kezdődtek a benzinkutaknál, hosszú sorokkal, mert az autósok attól tartottak, hogy a telep kiégése miatt üzemanyaghiány lép fel. A Buncefield tárolót használó nagy olajtársaságok – a Total, a BP, a Texaco és a Shell – vezetői vasárnap éjjel sürgősségi telekonferencián dolgozták ki az ellátási lánc átszervezését, és közölték, hogy 24 órán belül helyreáll a tároló által kiszolgált térség üzemanyag-ellátása. A brit olajipar vezetői hangsúlyozták, hogy nem kell üzemanyaghiánytól tartani, mert Buncefield nem elsősorban finomító, hanem tároló telep volt, és az ágazat finomítói kapacitásaiban a szerencsétlenség nem tett kárt.

A most elpusztult üzem az ötödik legnagyobb angliai olaj- és olajtermék-tároló telep volt; összesen négyszáz tartályautó szállította innen folyamatosan az üzemanyagot a délkelet-angliai benzinkutakhoz. A világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a London nyugati határában fekvő Heathrow is innen kapta közvetlen vezetéken a repülőgépek tankolásához szükséges kerozinmennyiség harmadát. A repülőtér közölte, hogy kétnapi készlete van kerozinból, addig pedig megszervezi a kiesett mennyiség pótlását. A Heathrow leszálló forgalmában az olajfüst kisebb késéseket okozott, de a telephez közeli másik két légikikötőből, Lutonról és Stanstedről nem jelentettek fennakadást. Mindhárom repülőtérre érkeznek járatok Budapestről.

A robbanás körzetében – a 16 kilométerre lévő Luton repülőtér közelsége miatt – elterjedt, hogy repülőgép csapódott a tartályokba. A rendőrség ezt már vasárnap alaptalannak minősítette, és közölte: “nincs ok” azt feltételezni, hogy terrorakció, és nem baleset történt. A BBC vasárnap esti híre szerint azonban a vizsgálatba bekapcsolódtak a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának szakértői is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik