Nagyvilág

2007-ben érkezhetnek amerikai katonák Romániába

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és román kollégája kedden megállapodást írt alá négy romániai amerikai támaszpont létrehozásáról. Amerikai sajtójelentések szerint az első katonák 2007 közepén érkezhetnek – jelenti a Bloomberg.

Amerikai közlés szerint a megállapodás értelmében 1500 amerikai és román, illetve más szövetséges katona használhatja egyszerre a Fekete-tenger közelében található Constanta környéki négy bázist. A Stars And Stripes nevű amerikai katonai lap a Pentagon szóvivőjét idézve azt állítja, hogy az első egységek 2007 közepe táján érkezhetnek.

Rice és Traian Basescu román államelnök közös sajtótájékoztatóján nem hangzott el, hogy a két ország pontosan mennyi pénzt fog költeni a bázisok kialakítására. A négy támaszpont közül a constantainak lesz központi szerepe, emellett Smardanban, Cincuban és Babadagban létesülnek kiképzőtáborok.

A sajtótájékoztatón az amerikai külügyminiszter fontos szövetségesnek nevezte Romániát. Lengyeloszág után a keleti szomszédunk a második legnagyobb kelet-európai ország, amely csatlakozott a NATO-hoz (2004). Bukarest próbált is Washington kedvében járni, és Irakba 800, míg Afganisztánba közel ezer katonát küldött.

A két politikus határozottan tagadta azokat a híreket, amelyek szerint a CIA titkos börtönöket működtetett volna az országban. Nem tudjuk a végtelenségig tolerálni az ilyen kijelentéseket, amelyek teljesen légből kapottak – jelentette ki Basescu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik