Nagyvilág

Német kormánytagok is tudtak a CIA -járatokról?

A CIA-botrány volt a fő téma Condoleeza Rice és Angela Merkel keddi találkozóján. A német sajtóban már konkrét kormánytagok felelőssége is felmerült a CIA-ügy kapcsán, közben Rice továbbra is tagadja a fogolykínzások vádját.

Condoleeza Rice amerikai külügyminszter megismételte korábbi nyilatkozatát, mely szerint az Egyesült Államok nem tűri el a kínzásokat, és mindent megtesz azért, hogy állampolgárait megvédje a nemzetközi terrorizmus fenyegetésétől. A CIA-ügy témája minden bizonnyal végigkíséri majd Rice európai körútját, melynek keretében Németország után Bukarestbe, Kijevbe, majd Brüsszelbe látogat.

Lapértesülések szerint Németország is egyike azon országoknak, ahol a Der Spiegel hírmagazin tájékoztatása szerint akár 400 alkalommal is leszállhattak a CIA titkos fogolyszállító gépei. E feltételezés beárnyékolhatja Merkel azon törekvését, mely szerint a terrorizmus elleni háborúra kiemelt hangsúlyt kell fektetni, különösen, hogy egyes feltételezések szerint német hivatalnokoknak is tudomásuk volt a tikos CIA-járatokról. A kancellár asszonynak megválasztása óta célja, hogy erősítse Németország Washingtonhoz fűződő viszonyát – írja a BBC.

Médiaértesülések szerint Otto Schilly volt német belügyminisztert az Egyesült Államok tavaly tájékoztatta arról, hogy egy Macedóniában elfogott német állampolgárt afgán börtönbe szállítottak, és ott öt hónapig fogva tartottak. Schilly nem kommentálta az értesülést, a belügyminisztérium pedig vizsgálatot indított az ügyben.

„Törvényes fegyver”

Rice beismerte, hogy a terrorcselekményekkel gyanúsított foglyokat külföldre szállították kihallgatásra, de továbbra is tagadta, hogy kínozták volna őket. A kínzás ellentétes az amerikai törvényekkel és az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeivel – mondta. A gyanúsítottakat átadás miatt szállították külföldre, ez pedig „törvényes fegyver” – tette hozzá. Az átadás abban különbözik a kiadatástól, hogy bíróságot nem vonnak be, így az átadott személynek alkalma sincs jogait követelni a foglyul ejtőtől. 


Elkötelezett partnerként és barátként fogunk együtt dolgozni – hangsúlyozta a találkozó után Merkel, majd hozzátette: a demokratikus elveknek érvényesülniük kell, ugyanakkor ezek nem akadályozhatják a titkosszolgálati szervek munkáját. Rice biztosította a kancellár asszonyt, hogy hazája a terrorizmus elleni harcában tiszteletben tartja partnerei szuverenitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik