Nagyvilág

Az ENSZ szerint Kínában ma is gyakori a kínzás

Kínában a hatóságok továbbra is széles körben alkalmaznak kínzást, bár a nagyvárosokban csökken ennek gyakorlata – állapította meg egy az ENSZ által közzétett jelentés.

A kínai hatóságok még mindig alkalmaznak kínzást a vallatások során – hangsúlyozta Pekingben kiadott nyilatkozatában Manfred Nowak, az ENSZ kínzások ügyében illetékes különleges jelentéstevője. A szakértőt kéthetes kínai útja során a biztonsági szervek, ha csak lehetett, igyekeztek akadályozni, korlátozni a tényfeltáró vizsgálatok során. Kínában 1996-ban már törvényen kívül helyezték a kínzást, de emberjogi aktivisták és ügyvédek szerint még ma is széles körben alkalmazzák – írja a BBC.

A jelentéstevő november 21-én érkezett Kínába, miután az ENSZ közel egy évtizedig igyekezett elérni, hogy beengedjék az országba, és kivizsgálhassa a kínai hatóságok által alkalmazott kínzásokkal kapcsolatos állításokat. Beszámolója szerint a kínzások áldozatait, illetve hozzátartozóikat a biztonsági emberek a meghallgatások alatt megfigyelték, és volt, hogy megfélemlítették. Több esetben megtiltották, hogy találkozzanak a jelentéstevővel, illetve fizikailag is igyekeztek megakadályozni a találkozókat annak ellenére, hogy a pekingi hatóságok korábban biztosították Nowakot, hogy azzal találkozik, akivel akar.

Nowak járt a pekingi börtönökben, Tibetben és a többségében muzulmánok lakta Hszincsiang nyugat-kínai területen, valamint megbeszélést folytatott kínai ügyészekkel és igazságügyi tisztviselőkkel is. Az országban jelenleg is heves médiavita folyik a rendőrök által alkalmazott kínzások gyakorlatáról. A legutóbbi esetben például egy, a felesége meggyilkolásának vádjával elítélt férfit tizenegy év után kiengedtek a börtönből, mert az asszonyra élve találtak rá. A férfi elmondta, hogy annak idején a rendőrök addig kínozták, míg bevallotta az el nem követett gyilkosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik