Nagyvilág

Újabb várost ért el benzol Kínában

Újabb városban, az északkelet-kínai Jilanban állították le a vízszolgáltatást szerdán a Szungari folyón úszó benzolszennyeződés miatt.

A kommunista párt tagjai ajtóról ajtóra járva osztották a palackos vizet, demonstrálva, hogy Kína vezetői gondoskodnak a népről. Közép-európai idő szerint szerda este 26 ezer ember otthonában állt le a vízszolgáltatás Jilan elővárosaiban a mérgező szennyeződés közeledtével – közölte a regionális közigazgatási hivatal alkalmazottja, aki szerint az intézkedés várhatóan három napig lesz érvényben. A kormány közlése szerint maga a mintegy 110 ezer lakosú Jilan város nincs veszélyben, mivel a vizet kutakból nyerik, nem a folyóból.

A szennyeződés azután ért a térségbe, hogy egy nappal korábban Hejlungcsiang tartomány közigazgatási székhelyén, Harbinban biztonságosnak minősítették a csapvizet. A Szungari partján fekvő több millió lakosú nagyvárosban a szennyeződés miatt öt napon át szünetelt a vezetékes vízszolgáltatás.

Kínai hivatalos becslések szerint 100 tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került az Amurba ömlő Szungari folyóba azután, hogy november 13-án robbanás történt egy vegyi gyárban Csilin tartományban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik