Nagyvilág

Kínába érkezett Bush

A harmadik alkalommal Kínába látogató George Bush nagyobb vallásszabadság biztosítására szólította fel az ország vezetését. Kínai kollegájával az elnök többek között a termékhamisításról, Észak-Koreáról, és a madárinfluenzáról is tárgyal.

Bush hivatalos programjában első helyen a kínai államfővel és kommunista pártvezetővel Hu Csin-taóval való találkozó szerepel. Közvetlenül az elnök harmadik kínai látogatása előtt Bush kíséretéből kiszivárgott: Peking hetven Boeing 737-es repülőgépet kíván vásárolni az Egyesült Államoktól, mintegy 5 milliárd dollár értékben.

A tárgyalások napirendjén szerepel az Egyesült Államokkal szembeni tetemes, 200 milliárd dollárt megközelítő kínai kereskedelmi többlet problémája, az amerikaiak által erősen kifogásolt kínai termékhamisítás elleni harc, továbbá biztonsági kérdések, köztük a terrorizmussal szembeni fellépés, valamint az észak-koreai atomfegyverkezés problémaköre, s nem utolsósorban az ázsiai országot is erősen sújtó madárinfluenza elleni küzdelem.

Pekingi látogatásának nyitányaként az elnök helyi idő szerint vasárnap kora délelőtt feleségével egy ottani, a XI. században anglikán misszionáriusok által épített és a kulturális forradalom alatt bezárt evangélikus templomban misén vett részt, majd reményének adott hangot, hogy a kínai kormány nem tart a keresztényektől. Kínában egyébként mintegy 80 millió keresztény él, akik korlátozottan gyakorolhatják vallásukat.

Kína George Bush nyolcnapos ázsiai látogatásának harmadik állomása. Előzőleg az amerikai elnök Japánban és Dél-Koreában járt. Japáni látogatása során az amerikai elnök szerdán már felszólította Kínát, hogy adjon több politikai és vallási szabadságot népének, és követendő példaként állította elé Peking fő ellenségét, Tajvant, amelynek társadalma szavai szerint a gazdasági nyitással szerinte sikeresen fejlődött az önkényuralomtól a demokráciáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik