Nagyvilág

Kilép az izraeli Munkapárt a kormánykoalícióból

Megszavazta az izraeli kormányból való kilépést vasárnap az izraeli Munkapárt központi bizottsága. Várhatóan szerdán oszlatja fel magát az izraeli parlament, hogy megnyissa az utat az előre hozott választások előtt.

A Munkapárt “abszolút többséggel” fogadta el Amir Perecnek, az újonnan megválasztott vezetőjének a koalícióból való kilépésre vonatkozó javaslatát. Az újbóli választásokat feltehetően február végén vagy március elején rendezik meg. A kérdésben azonban a végső döntés Ariel Saron izraeli miniszterelnök kezében van. Az izraeli katonai rádió úgy tudja, hogy a miniszterelnök a február 28-ára való kiírást fogja javasolni, de szóvivője ezt egyelőre nem erősítette meg. A parlament a sajtójelentések szerint hétfőn szavazna a választások idő előtti kiírásáról, egyes sajtóértesülések szerint azonban szerdán döntenek a kérdésről. Várhatóan a képviselők akkor szavaznak a parlament feloszlatásáról szóló törvényről is.

A voksolás kimenetele aligha kérdéses, ugyanis a két nagy párt, a Likud és a Munkapárt vezetője, Ariel Saron miniszterelnök, illetve Amir Perec munkapárti vezető egyetértett az előre hozott választások megtartásában, továbbá ezzel kapcsolatban a február-márciusi időpontban.

Az idő előtti voksolás azt követően került napirendre Izraelben, hogy a baloldali Munkapárt új vezetője, Perec jelezte, ki akarnak lépni az ingatag kormánykoalícióból, amely így elvesztené törvényhozási többségét.

A Munkapárt azért lépett be tavaly a jobboldali kormányba, hogy Saronnak sikerüljön keresztülvinni a gázai kivonulásra vonatkozó tervét, és folytassa a béketárgyalásokat a palesztinokkal. A kivonulás szeptemberben befejeződött, a béketárgyalások viszont megrekedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik