Nagyvilág

Februárban vagy márciusban szavaz Izrael

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és a Munkapárt új elnöke, Amír Perec is támogatja, hogy hozzák előre a jövő novemberben esedékes parlamenti választásokat – jelentette csütörtökön az izraeli sajtó.

Perec a kormányfővel való találkozása után a sajtó képviselőinek elmondta: a választásokra valamikor februárban vagy márciusban kerülhet sor – írja a Handelsblatt. A kérdésben azonban a végső döntés Saron kezében van. Az izraeli katonai rádió úgy tudja, hogy a miniszterelnök a február 28-ára való kiírást fogja javasolni, de szóvivője ezt egyelőre nem erősítette meg – jelenti az MTI. A parlament a sajtójelentések szerint hétfőn szavazna a választások idő előtti kiírásáról.

Az idő előtti voksolás azt követően került napirendre Izraelben, hogy a baloldali Munkapárt új vezetője, Perec jelezte, ki akarnak lépni az ingatag kormánykoalícióból, amely így elvesztené törvényhozási többségét.

A Munkapárt azért lépett be tavaly a jobboldali kormányba, hogy Saronnak sikerüljön keresztülvinni a gázai kivonulásra vonatkozó tervét, és folytassa a béketárgyalásokat a palesztinokkal. A kivonulás szeptemberben befejeződött, a béketárgyalások viszont megrekedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik