Nagyvilág

Őrizetben a nalcsiki gerillatámadás 38 feltételezett résztvevője

A több mint száz halálos áldozatot követelő csecsen terrortámadás egyik gyanúsítottja korábban az amerikaiak által létrehozott guantánamói börtön foglya volt.

Őrizetbe vették az észak-kaukázusi Kabard-Balkárföld fővárosa ellen elkövetett nagyszabású múlt havi muzulmán gerillatámadás 38 feltételezett résztvevőjét – jelentette be az orosz főügyész helyettese.

Nyikolaj Sepel elmondta, hogy a támadás eddig előállított 38 feltételezett résztvevője között van egy olyan nalcsiki illetőségű férfi is, akit az amerikai hatóságok egy ideig a terroristagyanús személyek fogva tartására használt guantánamói börtöntáborban őriztek. Az október 13-án történt gerillatámadásban a hivatalos adatok szerint 92 lázadó, valamint a rendfenntartó erők 33 tagja és 12 polgári személy vesztette életét. A támadás “elvi irányítójaként” Samil Bászájev csecsen hadúr jelentkezett.

Sepel – az Interfax hírügynökség internetes honlapján közölt jelentés szerint – elmondta azt is, hogy az orosz főügyészség a támadásra való felbujtással gyanúsítja Ruszlan Nahusevet, a hivatalosan be nem jegyzett Iszlám Kutatások Intézetének körözött igazgatóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik