Külföld

Megszületett a német nagykoalíciós megállapodás

admin
admin

2005. 11. 11. 18:05

Aláírták a német konzervatív pártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) a koalíciós megállapodást. Nyolc héttel a választások után megszületett a leendő nagykoalíciós kormányzás alapja.

A Financial Times Deutschland értesülései szerint a mintegy 130 oldalas dokumentum részleteit csak a későbbiekben fogják nyilvánosságra hozni, de annyi már biztosnak tűnik, hogy adóemelés nélkül nem ússzák meg a német választók. A koalíciós megállapodást a jövő héten még a pártok kongresszusainak is el kell fogadniuk – jelenti az MTI.

Kemény alkudozások jellemezték a német nagykoalíciós tárgyalások végső szakaszát: bár már napvilágot látott egy százoldalas megállapodástervezet, létfontosságú kérdésekben – költségvetés, államháztartási deficit, adók, munkapiac, atomenergia – a hét második feléig nem tudtak megállapodni a felek. Az már most bizonyosnak tűnik, hogy emelkedik majd az általános forgalmi adó felső, 16 százalékos kulcsa. Christian Wulff, Alsó-Szászország kereszténydemokrata (CDU) miniszterelnöke 2 százalékpontos emelésről tud.

Ki mit akart?

A koalíciós pókerjátszmában a konzervatív pártok el akarták érni a felmondásvédelmi szabályok enyhítését, illetve azt, hogy üzemi szinten jöjjenek létre megállapodások munkaadók és munkavállalók között, ami a szakszervezetek hatalomvesztésével lenne egyenlő. Vitatott kérdés volt emellett, hogy Németország mikor fordítson véglegesen hátat az atomerőművekből nyert energiának. A szociáldemokrata-zöld kormány idején megállapodás született arról, hogy ez az állapot 2021-ben következne be, a konzervatív pártok viszont az erőművek működési idejének meghosszabbítását akarják.

A konzervatív pártok és a szociáldemokraták azért kényszerültek nagykoalíciós tárgyalásokra, mert másokkal nem tudtak életképes koalíciókat összekovácsolni. A parlament alsóházában (Bundestag) a CDU/CSU alkotja a legerősebb frakciót, második a szociáldemokraták frakciója. A CDU és a CSU együtt a szavazatok 35,2 százalékát, az SPD a voksok 34,2 százalékát szerezte meg szeptember 18-án, illetve október 2-án.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.