Nagyvilág

Kormányválság Izraelben

Az Izraeli Munkapárt új vezetője, Amir Perec bejelentette: pártjával kivonul a kormányból, és előrehozott választásokat követel. Közben Saron a Likud elhagyását fontolgatja, mert pozíciói a párton belül meggyengültek a gázai kivonulás miatt.

Amír Perecet csütörtökön minimális különbséggel választották meg az Izraeli Munkapárt elnökének. A szakszervezeti vezér Perec a szavazatok 42,35 százalékát szerezte meg, míg kihívója, a veterán politikus Simon Peresz 39,96 százalékát kapott. A harmadik jelölt, Benjamin Ben Eliezer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter a szerdán megrendezett voksoláson részt vett szavazók 16,82 százalékának a bizalmát élvezte.

A 83 éves Simon Peresz a jelek szerint nem hajlandó elfogadni vereségét, és mindeddig nem gratulált kihívója győzelméhez. Mint mondta, a politikus hátba támadta, hiszen Perecet annak idején szakszervezeti vezetőként éppen az ő kérésére hívták a Munkapártba, pedig a párt vezető gárdája akkoriban tiltakozott ellene.

Átrendeződő erőviszonyok

A győztes Perec már csütörtökön ígéretet tett arra, hogy Munkapárt kilép a kormányból, a hétvégén pedig előrehozott választások időpontjáról kíván tárgyalni a miniszterelnökkel. Elképzelése szerint a választásokra a jövő év elején, akár már februárban sor kerülhetne.


A jelenlegi nagykoalíciós kormány mandátuma 2006. novemberében jár le, ám Saronhoz közel álló körök szerint is kevés az esély arra, hogy a kormányfő kitölti hivatali idejét, mivel saját pártján belül is számos ellenzője van, akik nem bocsátották meg neki a Gázai övezetből való kivonulást.


A kormányfő helyzetét erősíti ugyanakkor, hogy Netanjahu javaslatával szemben nemrég sikerült elfogadtatnia a párton belül, hogy csak jövő áprilisban döntsenek arról, hogy ki vezesse a Likudot a következő parlamenti választásokon. Saron így időt nyert ahhoz, hogy megszilárdítsa párton belüli bázisát a kivonulás miatt feldühödött szélsőjobboldali szárnnyal szemben, amelynek vezéralakja fő ellenlábasa, Benjamin Netanjahu. Szakértők szerint Saron november végéig dönti el, hogy elhagyja-e a Likudot és új pártot alakít-e.


A béketárgyalások ismét megfeneklettek

Minden bizonnyal az új választások sarkalatos kérdése lesz majd a palesztin-kérdés, mellyel kapcsolatban Száeb Erekát palesztin főtárgyaló a Financial Times-nak úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben Izrael kifejezetten a béketárgyalások megkerülésére törekszik. Az izraeliek egyoldalú megközelítést választottak, hogy ne kelljen a konfliktus megoldásáról tárgyalniuk a palesztin vezetőkkel – nyilatkozta Száeb Erekát a brit üzleti napilapnak.

Az izraeliek biztonsági kerítés építését kezdték meg a legnagyobb ciszjordániai zsidó telep, a Jeruzsálem közelében található Maale Adumím körül, amely végleg elvágja majd a kelet-jeruzsálemi palesztinokat Ciszjordánia többi részétől –mondta. Ez az egyoldalú művelet merész kísérlet arra, hogy Jeruzsálem kérdése lekerüljön a tárgyalóasztalról – tette hozzá. Mint ahogy az izraeli kormány is tudja, fővárosa, Jeruzsálem gazdasági húzóereje nélkül nem lehet életképes palesztin államot létrehozni. Életképes palesztin állam nélkül pedig nincsen életképes béke sem – érvelt Erekát. 

A palesztin főtárgyaló szerint Izrael időt akar nyerni, hogy folytathassa a két állam létrehozását célzó szétválasztást, és nem fogadja el a demokratikusan megválasztott palesztin elnököt, mint békepartnert. Most van a legnagyobb szükségünk a nemzetközi közösség támogatására, hogy gyakoroljon nyomást az izraeliekre: térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz – szögezte le a palesztin vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik