Nagyvilág

Hajtóvadászat Jordániában

Százhúsz személyt tartóztattak le két nappal a robbantások után, melyek az al-Kaida közleménye szerint amerikai, izraeli és más nyugatbarát országok titkosszolgálata ellen irányultak. Az arab világ felháborodott.


Megemlékezések

Jordániában pénteken országszerte megemlékeztek a hagyományos közös imádkozáson a merényletek áldozatairól. Az országban csütörtökön nemzeti gyászt rendeltek el, zárva tartottak a közintézmények, így az iskolák is. Megszigorították a biztonsági intézkedéseket: fémkorlátokat helyeztek el a szállodák körül és lezárták a határt.

Négy iraki, köztük egy házaspár hajtotta végre a szerda esti ammáni robbantásos merényleteket – tudatta az al-Kaida iraki szárnyának közleménye az interneten hozzátéve, hogy valamennyien irakiak voltak.


Egy nappal azután, hogy II. Abdalláh jordán uralkodó televíziós beszédben üzente saját népének és a világnak, hogy nem fogadja el a zsarolást és folytatja a terrorizmus elleni küzdelmet, százhúsz személyt vettek őrizetbe az ammáni hatóságok egy országos méretű hajtóvadászat során. Egy magas rangú rendőrségi illetékes elmondása szerint az őrizetbe vettek többsége iraki és jordániai illetőségű.

A három ammáni luxushotel elleni öngyilkos robbantásos merényleteknek, amelyek elkövetését az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette “iraki al-Kaida” vállalta, eddig 60 halálos áldozata van, közöttük 38, többségükben palesztin származású jordániai. A hivatalos szervek a gyanúsítottak igen széles körét vizsgálják, köztük az irakiakat is – jelentette ki Awni Yarfas jordán belügyminiszter.

A hatóságok különösen fontosnak tartják a Hyatt és a Days Inn biztonsági személyzete két tagjának a vallomását, mivel beszéltek az öngyilkos merénylőkkel, miután felfigyeltek öltözékükre. Elmondásuk szerint az egyik iraki, a másik pedig öböl menti arab akcentussal beszélt.

Alaposan körüljárt célpontok

A három ammáni szálloda amelyeket szerda este ért terrortámadás, “az iszlám elleni háború kiindulópontjaivá és a keresztesek iraki, arab-félszigeti és palesztinai jelenlétét segítő támaszpontjává” vált – olvasható az al-Kaida Mezopotámiai Szervezete nevében megjelent közleményben, amelynek hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.

Az al-Kaida immár második csütörtöki közleményét bevallottan a muzulmánoknak szánta, hogy elmagyarázza, miért választotta ki éppen ezeket a jordániai célpontokat, miután a robbantássorozat az arab világban is felháborodást váltott ki. Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) például közleményben ítélte el a merényletet, s megállapította, hogy az ártatlan civilek életét kioltó gyilkosságok ellen a leghatározottabban állást kell foglalni. A BBC beszámolója szerint több száz jordán tüntetett Amman utcáin, azt skandálva, hogy a „pokol tüzében vesszen el Abu Muszab az-Zarkávi”.

Titkosszolgálati találkehely

Az al-Kaida közleménye szerint tagjaik “meglehetősen hosszú időn keresztül tanulmányozták és azonosították be a belső célpontokat. A három szálloda “az amerikai és izraeli, valamint egyes nyugat-európai országok titkosszolgálatainak kedvelt munkahelyeivé váltak”. A szállodákban “titkos csatákat indítottak a terrorizmus elleni háború nevében, Egyiptom és Szaúd-Arábia, valamint a Palesztin Hatóság és a jordániai áruló (II. Abdalláh király) hírszerző szolgálatainak részvételével” – tette hozzá a szervezet. Szakértők ugyanakkor furcsának illetve szokatlannak találják az újabb közlemény megjelenését, melynek bevallott célja a merényletsorozat legitimálása.

A robbantássorozat első helyszíne a Radisson SAS szállodalánc hoteljének bankett-terme volt, ahol éppen egy 250 fős esküvői összejövetel zajlott. Szemtanúk szerint az épület viszonylag épen vészelte át a detonációt. A második merénylet a Grand Hyatt hotelnél történt. A szállót, melynek kőből épült bejárata teljesen leomlott, kiürítette a rendőrség. A harmadik terrorcselekményt az izraeli nagykövetség közelében található, háromcsillagos Days Inn szállodában követték el. Mindhárom szálloda a főváros Dzsebel nevű kereskedelmi negyedében van, s vendégei rendszerint főleg amerikai, európai üzletemberek és diplomaták, izraeli és nyugati turisták. 
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik