Nagyvilág

Nincs iskola Romániában

Harmadik napja zárva tart a romániai oktatási intézmények 90 százaléka, több tízezer óvónő, tanító, tanár és egyetemi oktató azt kéri a szakszervezeti tömörülések közvetítésével, hogy az állami költségvetésből a bruttó hazai össztermék 6 százalékát utalják az oktatásnak.

A hétfőn kezdődött tiltakozás a legátfogóbb tanügyi sztrájk 1990 óta: most próbálnak együttesen fellépni a tanügyi költségvetés további bővítéséért a középiskolai és egyetemi tanárok, továbbá az egyetemi hallgatók – olvasható a Transindex beszámolójából.

A fő cél elérni, hogy a készülő költségvetést a parlament úgy módosítsa, hogy a GDP 6 százalékát fordítsák oktatási célokra. A másik fontos követelés, hogy 2007-től emelkedjen duplájára a tanárok fizetése, kaphassanak a tanügyben dolgozók is élelmiszerjegyeket, továbbá az oktatási minisztérium hozzon létre egy szakkönyvalapot, és biztosítsa a tanárok internet-hozzáférését.

Habár a szakszervezetek többször nyilvánossá tették követeléseiket, az oktatási minisztérium illetékesei azt állítják, nem érkezett hozzájuk erre vonatkozó értesítés. Közlésük szerint éppen hogy ők intéztek felhívást a tanügyi szakszervezetekhez, hogy kezdjék el a kollektív munkaszerződésre vonatkozó egyeztetéseket.

A kormányzat továbbra is a munkabeszüntetés felfüggesztését kéri. A szaktárca egyelőre nem fordul bírósághoz, hogy a sztrájk érvénytelenítését kérje, noha a minisztérium vezetői szerint ez törvénytelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik