Nagyvilág

Enyhülnek a francia zavargások

Enyhülőben vannak a franciaországi külvárosi zavargások. Szerdára virradóra már csak 558 gépjárművet gyújtottak fel, míg előző nap 814-et – derült ki a rendőrparancsnokság hajnali 4 órakor kiadott adataiból.

Míg szerda reggelre 204 randalírozót fogtak el előző éjjel 143-at és akkor 4 rendőr is megsebesült. Ugyancsak az erőszakos cselekmények csendesülését erősítette meg Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, aki kedden este Toulouse-ba látogatott. A déli város Reynerie kerületében kedden este összecsapások voltak a rendőrök és a fiatalok között.

Lyonban két orosz újságírót bántalmaztak a tüntetők, Bordeaux Bassens külvárosában pedig benzines palackokkal robbantottak fel egy autóbuszt, de az akcióban senki sem sérült meg. Nizzában egy 53 éves férfi szenvedett súlyos fejsérülést egy ablakból kidobott súlyzótól, állapota válságos.

A francia kormány kedden elfogadta az 1955-ös, rendkívüli állapotra vonatkozó törvény életbe léptetését, amelynek értelmében kijárási tilalmat lehet bevezetni és bírói ellenőrzés nélkül jogosultak a hatóságok házkutatásokat végrehajtani.

Kijárási tilalmat utoljára 1984-ben az új-kaledóniai zavargások idején vezettek be. Sarkozy Toulouse-ban úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli intézkedést “mértéktartóan, fenyegetéssel arányosan alkalmazzák” és nem kérdőjelezik meg az egyéni szabadságjogokat.

Amiens-ben éjfélkor lépett életbe az az intézkedés, amely este 22 órától másnap reggel 6 óráig kijárási tilalommal sújtja a 16 éven aluli, kíséret nélküli fiatalokat. A CSA közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, a franciák 73 százaléka támogatja a kijárási tilalmat a rend helyreállítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik