Nagyvilág

A Wilma elérte Floridát

A Wilma hurrikán szeme Marco-sziget mellett elérte Florida amerikai állam partját közép-európai idő szerint hétfőn 12 óra 30 perc körül.

Jack Beven, a miami székhelyű amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) munkatársa közölte, hogy a Wilma ott csapott le, ahol számítottak rá, Marco-sziget mellett, a Romano-foknál, Naples várostól 35 kilométerrel délre.

Felszólították Florida déli részének mintegy 160 ezer lakosát, hogy hagyja el otthonát, de a felhívásnak egyelőre nincs sok foganatja, az érintettek többsége nem hajlandó elköltözni. A Wilma továbbra is hármas erősségű az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán, és akár hat méter magas vízáradatot is hozhat a legfrissebb becslés szerint.

A hurrikánokban a legerősebb szelek általában a szem kerületén helyezkednek el. Közép-európai idő szerint 11 órakor e szelek sebessége óránként már 200 kilométeresre erősödött. Ekkor a szem 88 kilométerre volt Naplestől délnyugatra, s óránként 33 kilométert haladt előre.

A mexikói Yucatán-félszigetet pénteken és szombaton végigpusztító vihar az egész karibi térséget tekintve már 17 halálos áldozatot követelt, két embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A fokozatosan erősödő hurrikán a szakemberek szerint felülmúlhatja a térségben tavaly 15 milliárd dollár kárt okozó Charley hurrikánt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik