Nagyvilág

Magyar évet hirdetett Szájer Brüsszelben

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jövőre esedékes 50. évfordulójára Magyarország évét hirdette meg Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő az EP néppárti frakciójában működő magyar képviselőcsoport nevében hétfőn este egy brüsszeli rendezvényen.

A kezdeményezés lényege, hogy a következő egy évben, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jövőre esedékes 50. évfordulójára készülve a belga fővárosban és az európai uniós intézményekben mindent megtesznek majd Magyarország minél jobb megismertetése érdekében. Mint fogalmazott, “bemutatjuk majd Magyarországot, azt a nemzetet, amely szétszóratásban is hatalmas tettekre képes”.

Szájer erről azon az ünnepségen beszélt, amelyet a belgiumi magyar emigráció számos tagjának részvételével tartottak a brüsszeli Magyar Házban az 1956-os események idei évfordulójára emlékezve. Szájer – aki a néppárti magyar delegáció nevében tartott köszöntőt – hangsúlyozta, hogy 1956 a magyar nemzet szabadságvágyának volt a jelzése.

“A magyar szabadságszerető, nem tűri a diktatúrát, nyitott a jövőre, de tiszteli hagyományait” – mondta a fideszes politikus, hozzátéve: 1956 éppen ezeket a jegyeket egyesíti.

Végül utalt arra, hogy a most következő esztendő a jövő évi évforduló miatt különös jelentőségű, s bejelentette: az általuk meghirdetett magyar évnek ez a mostani rendezvény a kezdőeseménye.

A köszöntő után a résztvevők a 36. filmfesztiválon különdíjat kapott “1956 Erdély” című film részleteit nézték meg, Páskándiné Sebők Anna rendező jelenlétében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik