Nagyvilág

Már több száz áldozatot követelt a Stan trópusi vihar

Már 231 halálos áldozata van a Közép-Amerikában tomboló Stan trópusi viharral járó felhőszakadásoknak, miután újabb hatvan halottra bukkantak Guatemalában. A folyók kiáradtak, a folyamatos esőzések pedig akadályozzák a mentést.

A legfrissebb adatok nagy valószínűséggel korántsem véglegesek, mert még eltűnt emberek százai után folytatják a kutatást. Az áldozatok többségét a heves esőzések miatti földcsuszamlások temették maguk alá, de sokan fulladtak meg az áradásokban is. Az elöntött területek nehezen megközelíthetőek, ezért nem kizárt, hogy csak Guatemalában közel kétszáz holttest kerülhet még elő – írja a BBC.

El Salvadorban hozzávetőleg 54 ezer embert kellett kitelepíteni, akiket az ország különböző részein található 370 szálláshelyre menekítettek. A katasztrófa Mexikó városát is sújtotta, itt tíz ember vesztette életét, harminc folyó pedig kiáradt medréből. A térségben mintegy 150 eltűntet tartanak nyilván. A mentést, illetve a kutatást nehezíti, hogy megszakadtak a távközlési vonalak.

Habár a Stan hurrikán 130 kilométer per órás sebességével „csupán” egyes erősségű volt, hatalmas esőzéseket hozott magával, amelyek elmosták a lakóházak többségét. A természeti csapás Nicaraguát, Hondurast és Costa Ricát is sújtotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik