Nagyvilág

Törökország is kész a tárgyalásra

Törökország elfogadta az uniós csatlakozási tárgyalások keretdokumentumát - közölték hétfőn este török diplomaták Luxembourgban.

Ennek értelmében a tárgyalási kerettel kapcsolatos török fenntartások eloszlottak. A luxemburgi külügyminiszter szavai szerint Abdullah Gül török külügyminiszter már útra kelt repülőgéppel az uniós miniszterek tanácskozásának színhelye felé. Közben az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei is jóváhagyták, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a szervezet és Törökország között az ország EU-csatlakozásáról. Ausztria feladta korábbi fenntartásait, és elfogadta az egyezséget.

Korábban az európai uniós tagállamok külügyminiszterei elhalasztották a török EU-csatlakozási tárgyalások eredetileg hétfő délután öt órára kitűzött kezdetét. A halasztást egyszerű, praktikus okok indokolták: mint a brit EU-elnökség egyik szóvivője rámutatott, immár nincs olyan repülőjárat, amellyel Abdullah Gül török külügyminiszter időben, délután öt órára Luxemburgba érhetne Ankarából. Ráadásul Gül közölte: ragaszkodik hozzá, hogy még elindulás előtt lássa, s elfogadhatónak ítélje az EU által kidolgozott tárgyalási keretet.

Mindenesetre a brit EU-elnökség azt közölte, hogy a luxemburgi tárgyalásokon volt előrelépés, s a megbeszélések folytatódnak. Egyes hírek szerint az egyeztetést nem csak az osztrák álláspont bonyolítja, hanem az is, hogy egy felvetés szerint – amit főként Ciprus támogat – Törökországtól meg kell követelni, hogy ne akadályozza EU-tagok csatlakozását más nemzetközi szervezetekhez.

Ankara attól tart, hogy ezzel Ciprus – amelyet Törökország nem ismer el – saját NATO-csatlakozását készíti elő a színfalak mögött, megakadályozva, hogy a már ősidők óta NATO-tag Törökország esetleg vétót emeljen.

Az EU soros elnöke, Nagy-Britannia hétfő délután egy módosított tárgyalási kerettervezetet adott át a törököknek és az osztrákoknak Törökország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdése ügyében. A brit tervezetről egyelőre nem tudni részleteket. Előterjesztésével a britek “szondázni” akarják a két felet, vajon elképzelhető-e a kilábalás a jelenlegi zsákutcából, s van-e esély a török csatlakozási tárgyalások még hétfői megkezdésére. “A dolgok előrehaladott stádiumban vannak” – közölte egy brit diplomata.

Jack Straw brit külügyminiszter Luxemburgban, az EU-külügyminiszterek tanácskozásán úgy vélekedett, hogy közel kerültek egy megállapodáshoz, de a helyzet továbbra is törékeny, s ha végül kudarcot vallanak, az katasztrófa lehet az Európai Unió számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik