Külföld

Már Horvátországgal is tárgyal az EU

admin
admin

2005. 10. 04. 07:56

Törökország után keddre virradó éjszaka Luxemburgban egyik másik EU-tagjelölt, Horvátország is megkezdte uniós csatlakozási tárgyalásait.

A megbeszéléseknek eredetileg idén márciusban kellett volna beindulniuk, de az Európai Unió az utolsó pillanatban a halasztás mellett döntött, azt kifogásolva, hogy Zágráb nem teljesíti a tárgyaláskezdés feltételeként megszabott követelményt, a jugoszláviai háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes körű együttműködést. A mostani fordulatot az ezen a téren bekövetkezett változás tette lehetővé.

Carla Del Ponte, a hágai testület főügyésze hétfőn délután – korábbi, borúlátó nyilatkozatai után némi meglepetést keltve – Luxemburgban arról számolt be az EU-tagállamok külügyminisztereinek, hogy Zágráb az elmúlt néhány hétben immár teljes mértékben együttműködött a hágai testülettel, s minden tőle telhetőt megtesz a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornok felkutatására, őrizetbe vételére. A külügyminiszterek ezt követően hozzájárulásukat adták a tárgyalások megkezdéséhez, sőt: ezt a szimbolikus jelentőségű eseményt alig néhány órával később meg is tartották.

Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa a megbeszélések beindítását követő sajtóértekezleten ezt a gyorsaságot azzal magyarázta, hogy az EU egyszerűen teljesítette korábbi ígéretét: mihelyt megbizonyosodott arról, hogy teljes az együttműködés Zágráb és a Nemzetközi Törvényszék között, azaz a tárgyalásindítás előfeltétele immár adott, minden további habozás nélkül, még azon a napon megkezdte e folyamatot.

Jack Straw brit külügyminiszter pedig egy kérdésre válaszolva cáfolta, hogy bármiféle kapcsolat lett volna a török és a horvát tárgyaláskezdés között, azaz hogy az osztrákok (akik az elmúlt napokban hangsúlyosan követelték a megbeszélések beindítását Zágrábbal) ezt kapták viszonzásul, amiért feladták ellenvetéseiket a török ügyben. Olli Rehn úgy fogalmazott, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdése egyben bátorítás, ösztönzés a balkáni térség többi országa számára is. Ugyanakkor figyelmeztetett: az Európai Unió elvárja, hogy Horvátország folytassa teljes körű együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Erre Ivo Sanader horvát kormányfő a sajtóértekezleten kötelezettséget is vállalt, s egyben jelezte: országa továbbviszi a reformfolyamatot. A horvát csatlakozási tárgyalások évekig tartanak majd. Olli Rehn korábban úgy vélekedett, hogy ha minden nagyon jól halad, akkor legkorábban 2009-ben kerülhet sor az ország EU-felvételére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.