Nagyvilág

Ausztrián bukott meg a török csatlakozási tárgyalások kezdete

Az EU tagállamok külügyminiszterei Luxemburgban elhalasztották a török csatlakozási tárgyalások kezdetét, és nem tűztek ki új időpontot sem, mivel nem sikerült olyan megoldást találni, amely az osztrák és a török igényeket is kielégítené.

Ausztria azt szeretné, ha a tárgyalások végcélja nem csak a csatlakozás lenne, hanem szerepelne egy ennél lazább kapcsolat lehetősége is. Törökország ezzel szemben ragaszkodik a korábbi ígéretek betartásához, semmilyen módosítást nem fogad el a tárgyalási keretben.

A brit EU-elnökség azt közölte, hogy a luxemburgi tárgyalásokon volt előrelépés, s a megbeszélések folytatódnak. Egyes hírek szerint az egyeztetést nem csak az osztrák álláspont bonyolítja, hanem egy, főként Ciprus által támogatott felvetés is, miszerint Törökországtól meg kell követelni, hogy ne akadályozza EU-tagok csatlakozását más nemzetközi szervezetekhez.

Ankara attól tart, hogy ezzel Ciprus – amelyet Törökország nem ismer el – saját NATO-csatlakozását készíti elő a színfalak mögött, megakadályozva, hogy a már ősidők óta NATO-tag Törökország esetleg vétót emeljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik