Külföld

Ausztrián bukott meg a török csatlakozási tárgyalások kezdete

admin
admin

2005. 10. 03. 18:51

Az EU tagállamok külügyminiszterei Luxemburgban elhalasztották a török csatlakozási tárgyalások kezdetét, és nem tűztek ki új időpontot sem, mivel nem sikerült olyan megoldást találni, amely az osztrák és a török igényeket is kielégítené.

Ausztria azt szeretné, ha a tárgyalások végcélja nem csak a csatlakozás lenne, hanem szerepelne egy ennél lazább kapcsolat lehetősége is. Törökország ezzel szemben ragaszkodik a korábbi ígéretek betartásához, semmilyen módosítást nem fogad el a tárgyalási keretben.

A brit EU-elnökség azt közölte, hogy a luxemburgi tárgyalásokon volt előrelépés, s a megbeszélések folytatódnak. Egyes hírek szerint az egyeztetést nem csak az osztrák álláspont bonyolítja, hanem egy, főként Ciprus által támogatott felvetés is, miszerint Törökországtól meg kell követelni, hogy ne akadályozza EU-tagok csatlakozását más nemzetközi szervezetekhez.

Ankara attól tart, hogy ezzel Ciprus – amelyet Törökország nem ismer el – saját NATO-csatlakozását készíti elő a színfalak mögött, megakadályozva, hogy a már ősidők óta NATO-tag Törökország esetleg vétót emeljen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.